Зоран Заев: С Договора от Преспа победители са и македонските, и гръцките граждани

„Македонците и нашият приятел Гърция могат да са горди с факта, че това поколение сложи край на един изпълнен с несигурен мир период на Балканите“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за гръцката информационна агенция АНА-МПА.

По думите му всички граждани са победители, а дори и онези, които са се противопоставили на Договора от Преспа. Той благодари на своя приятел Алексис Ципрас за гласуването в гръцкия парламент, като подчерта, че двете страни са решили спор, който изглеждал невъзможен за разрешаване и че сега двата народа са потвърдили и своето дълбоко приятелство.

„С приемането и прилагането на Договора от Преспа, победителите са всички граждани от двете страни, но също и гражданите от целия регион. Победителите са и онези, които се противопоставиха на споразумението, защото за тях идва нова ера на просперитет, мир и приятелство, както и за прогресивни граждани от двете страни. Смелите граждани избраха да отхвърлят сенките на миналото, за да дадат на Балканите нови възможности и политическа стабилност, да дадат пример за близки съседски отношения и приятелство и да покажат, че в региона може да има нов модел на икономическо развитие и интеграция“, подчерта Заев.

Македонският премиер "с гордост и благодарност" поздрави приятеля си Алексис Ципрас за гласуването в гръцкия парламент и отправи благодарност към всички онези смели депутати, които "с гласа си сложиха край на страховете, смятани за непреодолими".

„Разрешихме спор, който беше представен като невъзможен за решаване. Аз и моят приятел, премиерът Ципрас, миналото лято постигнахме споразумение. Заедно с нашите екипи, водени от външните министри, стигнахме до момент на откровение: всяка страна трябва да даде нещо, за да получи много, много повече в замяна. Отсега нататък потвърждаваме дълбокото си приятелство. От днес напредваме с повече сили, за да обединим гражданите на двете страни“, категоричен е Заев.

Македонският премиер подчерта, че бъдещето ще бъде общ път "с приятелски намерения и ценности, извлечени от нашето европейско семейство". / БГНЕС