Катар взет на мушка заради находище и Иран

Опитът на Катар да се договори с Иран е в основата на конфликта му с арабските страни.
Опитът на Катар да се договори с Иран е в основата на конфликта му с арабските страни. / БГНЕС

Опитите на Катар да установи отношения с Иран е истинската причина за кризата между емирството и останалите арабски държави в региона. Такова мнение изрази пред руския вестник „Коммерсант“ директорът на Фонда за национална енергийна безопасност Константин Симонов.

Не съм чувал от нито един арабист прогнозата, че вътре в сунитския свят ще се появи разкол по линията саудитите-Катар. Официалните обвинения (срещу Катар – ред.) са твърде смешни. Не е тайна, че Катар заедно със Саудитска Арабия създадоха групировката „Ислямска държава“ и други терористични организации, които започнаха войната в Сирия – те бяха спонсорирани от саудитците и Катар, това бе тяхната обща история. И след няколко години гражданска война да обвиниш, че Катар финансирал ислямски терористи е твърде забавно да се чуе.

Мисля, че по-реално обяснение са опитите на Катар да установи отношения с Иран, което от една страна може и да е неочаквано, но от друга е факт, защото на срещата неотдавна, когато Доналд Тръмп бе на посещение в Залива, емирът на Катар в прав текст му каза, че с Иран трябва да се върви към договореност. Това е крайно неочаквано, слуги се буквално преди няколко дни. Катар има икономически интерес да се опита да установи отношения с Иран. Катар се опитва да започне усвояването на нефто-газовото находище, което има различни наименования - „Северно“ или „Северен купол“. Това находище е общо с находището „Южен Парс“, което активно се усвоява от Иран. И ако тези страни не се договорят, защото усвояват един и същи геологичен район, конфликтът е неизбежен. Просто сравнете Иран и Катар като военна мощ. Може да си представим какво ще стане с Катар, ако конфликтът отиде твърде далеч, а повод по принцип има. И макар че дълго време Катар срещаше подкрепа от саудитците, очевидно е, че нещо там не се е получило, и Катар се опита да промени стратегията, което бе твърде неочаквано, като знаем отношенията между сунитите и шиитите (Катар е сунитски, а Иран е шитски – бел. ред.) Така или иначе имало е опити на Катар да установи отношения с Иран, на което саудитците отговориха крайно отрицателно, мобилизирайки всичките си основни съюзници в региона. Да видим докъде ще стигне тази история, защото този регион вече доказа, че политиката може да се развива в най-неочаквани посоки, могат да възникват най-неочаквани алианси и конфликти.

Факторът Тръмп е твърде значим. Ако в началото Тръмп говореше, че проблемът в региона е Саудитска Араби, след това всичко неочаквано се промени, първото си посещение в чужбина като президент той направи в Ер Рияд. И главен проблем стана Иран. Сега Тръмп заявява, че трябва да се върнат санкциите срещу Иран. В този смисъл е ясно, че Тръмп се е превърнал в катализатор на нови конфликти по линията Саудитска Арабия – Катар. Единственото ново е наистина изненадващата политика на Катар. Защото от една страна, би било напълно логично, ако Катар се бе присъединили към сунитския алианс срещу (шиитския) Иран, който алианс получи такава мощна подкрепа в лицето на САЩ. Но както виждаме, Катар засега играе съвсем различна игра, обезпокоен може би, че ролята на Саудитска Арабия ще продължава да се засилва и алиансът между САЩ и саудитците може да се превърне в проблем и за другите държави от региона. Още повече, че Катар има повод да бъде обезпокоен как ще се развиват отношенията с Иран в икономическата сфера. /БГНЕС