Всички жертви на терористичното нападение в Лондон са мюсюлмани

Всички пострадали по време на терористичното нападение с ван срещу богомолци край лондонска джамия са мюсюлмани, съобщиха от полицията.
Всички пострадали по време на терористичното нападение с ван срещу богомолци край лондонска джамия са мюсюлмани, съобщиха от полицията. / БГНЕС

Всички пострадали по време на терористичното нападение с ван срещу богомолци край лондонска джамия са мюсюлмани, съобщиха от полицията в британската столица. От там посочиха също, че има вероятност загиналият по време на нападението да е бил зле преди инцидента.

Освен загиналия, други десет човека се намират в болница.

„Всички жертви са от мюсюлманската общност“, заяви координаторът на антитерористичните части на полицията Нийл Басу, допълвайки, че починалият мъж може вече да е получавал първа помощ при извършването на нападението.

Освен загиналия, други осем човека се намират в болница.
Освен загиналия, други осем човека се намират в болница. / БГНЕС

Според информация на очевидци за случилото се богомолците, напускащи джамията след молитвата си в полунощ, са помагали на възрастен мъж, който не се е почувствал добре, когато ванът се е врязал в тях. По всяка вероятност престъплението е от омраза, тъй като нападателят е крещял „Искам да убия всички мюсюлмани“.

Автомобилът се е врязал в тълпата точно когато хората пред джамията във „Финсбъри парк“ са се притекли на помощ на мъжа, който е припаднал.

„Той зави наляво по алеята и просто подкара към хората“, сподели очевидецът Абдикадир Уара. „Някой от тях той влачи няколко метра. Във вана имаше мъж, видях го с очите си. Възрастният мъж също беше на земята. Видях, че и други хора са ранени, някои от тях много тежко“, допълни той.

Според друг очевидец под гумите на превозното средство е имало човек и автомобилът е трябвало да бъде повдигнат, за да може мъжът да бъде изваден.

Нападателят е бил спрян от намиращи се на мястото граждани, които са го задържали докато дойде полицията.

По-рано британският премиер Тереза Мей съобщи, че атаката най-вероятно е терористичен акт. „Полицията потвърди, че това (инцидентът) се разглежда като възможен терористичен акт. Ще направя извънредно заседание тази сутрин”, заяви тя. /АФП