ЕК обвързва плащанията по бюджета със спазването на демократичните принципи

В зависимост от тежестта на нарушенията, получаването на средства от европейския бюджет може да бъде временно прекратено
В зависимост от тежестта на нарушенията, получаването на средства от европейския бюджет може да бъде временно прекратено / БГНЕС

Европейската комисия възнамерява да обвърже предоставянето на средства от бюджета на Европейския страни със спазването на принципите на правовата държава от страните-членки.

В зависимост от тежестта на нарушенията, получаването на средства от европейския бюджет може да бъде „временно прекратено, съкратено или ограничено“ от определени условия, се казва в подготвения от ЕК проект на бюджет за 2021-2027 г.

По-рано подобно предложение направи германското правителство.

Предложението е отговор на Брюксел на продължаващия вече няколко години спор на Европейската комисия с Полша за съдебната реформа в тази страни. Както смятат в Брюксел тази реформа подкопава принципите на независимото правосъдие и разделението на властите. Освен това ЕК отдавна критикува и Унгария за нарушаването на демократичните принципи.

Уважаването на принципите на правовата държава във всички страни от ЕС е „необходима предпоставка“ за правилното използване на финансовите средства, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в Европарламента.

По тази причина ЕК предлага „нов механизъм“, който не е насочен срещу отделни страни, а е „важна част от новата финансова архитектура на ЕС“.

Според предложението на Брюксел, държава, нарушаваща демократичните принципи, може да избегне наказателните санкции, ако против тяхното въвеждане гласуват 55% от страните на ЕС, в които живее 65% от населението на Съюза. /Дойче Веле