Неродените бебета започват да учат езика още в утробата

Неродените бебета са в състояние да доловят разликата между два езика, показват резултатите от изследване на американски учени.
Неродените бебета са в състояние да доловят разликата между два езика, показват резултатите от изследване на американски учени. / БГНЕС

Неродените бебета са в състояние да доловят разликата между два езика, показват резултатите от изследване на учени от Университета на Канзас.

Дори месец преди раждането зародишите правят разлика между английски и японски и реагират по различен начин при чуването на език, с който не са запознати. Резултатите от изследването бяха публикувани в списание NeuroReport. То е било проведено от екип от Университета на Канзас и в него са участвали 24 бременни жени.

Било е изследвано дали плодовете реагират различно на ритъма на език, който е нов за тях. Например английският и японският имат много различни ритми. Изследователите използват аудиоклип на японски, следван от един на английски, четени от същия човек, и ползват магнитни изображения за измерване на сърдечния пулс на плода. Така било установено, че пулсът на фетусите се променя, когато чуват японския език, който е непознат за тях, докато няма промяна, когато чуват клипа на английски – това показва, че още в утробата зародишите разпознават ритмична разлика между двата езика.

Въз основа на резултатите от изследването експертите стигат до предположението, че езиковото развитие започва преди раждането и това изследване може да проправи пътя за по-нататъшно проучване на невралните способности на неродените бебета.

"Тези резултати предполагат, че езиковото развитие наистина може да започне в утробата", казва Утако Минай, доцент по лингвистика в Университета в Канзас и водещ на изследването. "Ембрионите настройват ушите си на езика, който ще придобият още преди да се родят въз основа на речевите сигнали, които достигат до тях в утробата“./БГНЕС