Нова цена на природния газ и нов модел за ценообразуване

Нова цена на природния газ и нов модел за ценообразуване
Нова цена на природния газ и нов модел за ценообразуване / БГНЕС

Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система влиза в сила от днес, 1 октомври. От тази дата се намалява със 7.29% и цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение с предходното.

Така цената на 1000 куб. м газ ще е 343.22 лв. или с 26.99 лв. по-малко, отколкото между юли и септември.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е ангажирана да следи и контролира ежемесечно приходите на „Булгартрансгаз“ и при констатирани изкривявания и диспропорции, установени с ясни аргументи, да разгледа възможностите за промяна на методиката.

Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) ще се срещат текущо всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции.

„България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички“, каза по време на поредната среща между държавата и бизнеса за новия ценови модел министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за „Булгартрансгаз“, както и първата от трите ценови години“, поясни председателят на КЕВР Иван Иванов. /БГНЕС