Френската държава продаде част от акциите си в "Рено"

Френското правителство осъществи операция по продажбата пакета акции в компанията "Рено", който беше придобит от него преди 2,5 години, когато министър на икономиката беше сегашният президент Емануел Макрон, съобщи Агенцията за държавно участие в икономиката.

През 2015 г. придобиването на тези акции, което увеличи делът на държавното участие от 15,01% - на 19,74%, доведе до рязко влошаване на отношенията с партньора на „Рено“ - автомобилната компания "Нисан". Японската страна беше недоволна от увеличението на дела, което даде възможност на френското правителство да удвои своето право на глас като дългосрочен инвеститор. След това, ставайки кандидат за президент, Макрон пое като едно от предизборните си обещания да нормализира тази ситуация.

Сега операцията за продажба на акции се оказа изключително изгодна за френската държава, поради разликата в котировката - тя й донесе приход от над 55 милиона евро. Като цяло държавата се раздели с 4,73% от капитала на „Рено“, като намали дела си на ниво от 15,01%. Целият пакет от 14 милиона акции беше продаден за 1,21 милиарда евро, които постъпиха в сметката на Агенцията на държавно участие в икономиката.

В същото време 10% от продадените акции бяха купени от самия концерн „Рено“ за 1,4 милиона евро. Това стана в рамките на програмата на корпорацията за закупуване на собствени акции. /АФП