Ръководителят на „Фолксваген“ разпитван от ФБР за дизелгейт

Ръководителят на „Фолксваген“ Херберт Диез се е срещнал с разследващи от ФБР, занимаващи се със скандала за манипулиране на устройствата, отчитащи вредните емисии при дизелови коли на компанията.

Диез е пътувал до Съединените щати на 1 май и е дал изявления пред следователи от ФБР и министерство на правосъдието, които са "очевидно оценени като инкриминиращи" за бившия шеф на „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн, съобщи в. „Билд“.

Обвиняването на Винтеркорн на 3 май доведе случая до най-високите етажи на управлението на "Фолксваген". Компанията миналата година се призна за виновна в лъжа пред американските регулатори на околната среда относно системите за контрол на емисиите.

Винтеркорн е изправен пред четири обвинения, включително заговор за измама на САЩ .

Американските прокурори казват, че Винтеркорн е знаел за измамите на компанията още през май 2014 г., но е решил да продължи с измамите, се казва в изявление на министерството на правосъдието.

Докато Винтеркорн не може да напусне Германия поради заплахата от арест по международна заповед, Диез успя да получи гаранции, че е свободен да пътува до САЩ и другаде, съобщиха германски медии.

Бившият ръководител на „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн.
Бившият ръководител на „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн. / БГНЕС

Американските власти също така са се съгласили предварително да уведомяват Диез дали да му бъдат повдигнати обвинения или да бъдат издадени заповеди за арест срещу него.

От „Фолксваген“ не отговориха веднага на искането на АФП за коментар.

Диез е вторият изпълнителен директор на „Фолксваген“, откакто дългогодишният шеф Винтеркорн напусна няколко дни след изненадващото признание на компанията, че е инсталирала софтуер в 11 милиона дизелови автомобила в световен мащаб, предназначен да измами регулаторните емисионни тестове.

Бивш изпълнителен директор на БМВ, Диез е смятан за относително ненамесен в кризата, тъй като се присъединява към „Фолксваген“ само два месеца преди скандалът за измами с емисиите да се разрази през септември 2015 г. /БГНЕС