30-годишен загина, подхлъзвайки се под връх Вихрен

30-годишен загина, подхлъзвайки се под връх Вихрен
30-годишен загина, подхлъзвайки се под връх Вихрен / БГНЕС

30-годишен турист загина, след като се подхлъзна на път за връх Вихрен в Пирин, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Сигналът за инцидента е подаден в 5.50 ч. тази сутрин от близки на тримата, тръгнали от х. „Вихрен” към едноименния връх. Тримата мъж и приятелката му, с водач начело потеглили рано сутринта. От м. „Валого” тръгнали надясно, траверсирайки склона в посока „Джамджиев” ръб. Малко преди да го достигнат, единият се подхлъзва и полита по склона с наклон 70 градуса. Плъзгайки се е прелетял над "Джамджиеви скали", открит е в улей малко под тях.

Към мястото на инцидента от Банско тръгва спасителен екип. С моторна шейна тялото на загиналия бе транспортирано от спасителите от ПСС-Банско до м. "Шилигарника". Полицаи от РУП-Банско снеха показания в намиращия се там пункт на ПСС от останалите двама.

Към 11 часа тялото на загиналия бе транспортирано с линейка на ФСМП-Разлог за аутопсия от съдебен лекар в МБАЛ-Благоевград.

Методи Баненски от ПСС-Банско бе лаконичен относно инцидента. Той предупреди туристите да се отправят екипирани в планината.

Не е ясно дали тримата са били обвързани с въже при траверсирането на склона, както и дали са имали пикели и котки на обувките. Според спасителите на „Шилигарника” тримата са изглеждали добре екипирани. Към върха са се катерили трима, приятелите им ги чакали в хижата.

Загиналият е от Пловдив и по неофициална информация е лекар в столицата. /БГНЕС