Карлово и Смолян в бедствено положение

В Карлово силният вятър повали част от покрива на МБАЛ "Киро Попов"
В Карлово силният вятър повали част от покрива на МБАЛ "Киро Попов" / БГНЕС

Карлово и Смолян са в бедствено положение поради ураганния вятър, от чиито екстремни пулсации и пориви са нанесени множество материални щети.

За овладяване на бедствието щабът за Координация ще премине на непрекъснат режим на работа, а кметовете на населените места организират ефективната работа на екипите, които извършват неотложните възстановителни дейности.

Бедственото положение ще е в сила до преодоляване на кризата.

В Карлово силният вятър повали част от покрива на МБАЛ "Киро Попов". Части от него се стовариха върху една линейка и няколко автомобила. Алуминиевата дограма е буквално изкъртена и големи части от нея са вътре в кабинетите. Откъртена е и част от покрива на училище „Христо Проданов”, където преди няколко месеца приключи ремонт.

Вятърът отнесе и покрива на здравната служба в село Васил Левски.

Най-много сигнали за щети са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 обаждания за паднали дървета. Има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра.

За щастие, данни за пострадали хора няма. Местните власти работят, щабът е впрегнат с всички ресурси за отстраняване на щети и подпомагане на населението. Хората са предупредени да не излизат от домовете си.

Много населени места са без ток - 185 в южната част на страната. В област Пловдив без ток са 36 населени места, в област Смолян - 78 населени места, в област Стара Загора - 11 населени места, в област Бургас - 2 населени места, в област Хасково - 33 населени места, в област Кърджали - 5 населени места, в област Пазарджик - 7 населени места, в област Сливен - 13 населени места.

Държавните предприятия също са в готовност да реагират и съдействат на общините за почистване на пътища от паднали дървета.

Най-тежка е ситуацията в района на Смолян, където общината също обяви бедствено положение. Заради силния вятър в района има повалени множество дървета и десетки селища са без ток. Пътят до село Турян е затворен. До късно следобед вятърът още не е стихнал и има опасност от падане и на други дървета.

В района на Троян е постъпила информация за паднали 3 букови дървета. Те са затворили горски земен път в землището на село Чифлик. Пътят обслужва частен имот.

Към 17.30 часа времето над цялата страната е облачно. Умерен до силен вятър духа над по-голямата част от страната и бурен в областите Сливен Смолян, Враца и Търговище. Слаб сняг вали в област Габрово.

Пътните настилки са предимно мокри, частично заледени и заснежени – обработени и опесъчени. Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.

Тази сутрин силен снеговалеж затвори за товарни автомобили и Прохода на Републиката. Свлачище затрупа едната лента по пътя Смолян - Асеновград, на разклона за село Лъки. /БГНЕС