Цацаров: Ще проверим Шуменската прокуратура, ако Нинова я поиска по надлежния ред

Работещата прокуратура не се вписва в нечии планове, заяви Цацаров.
Работещата прокуратура не се вписва в нечии планове, заяви Цацаров. / БГНЕС

Ще направя проверка на Шуменската прокуратура, ако г-жа Нинова я поиска по надлежния ред. От това, че някой е направил изказване от парламентарната трибуна, не е повод за проверка на Шуменската прокуратура.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще направи проверка на районните прокурори в Шумен, както по-рано поиска лидерът на БСП. По-рано днес тя отправи остро обвинение към районната прокуратура, че се е намесила в политически живот.

“Доколкото разбрах Нинова е заявила, че ще представи съответните документи на главния прокурор. В момента, когато тези документи са представени, ще има проверка. Доколкото разбирам на първо четене колегите са проверявали сигнал за документно престъпление. Едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност или нещо такова. Нека да има постъпили документи и веднага ще бъде разпоредена проверка. Резултатите от нея ще бъдат публични“, подчерта главният прокурор.

Той призова лидера на БСП да представи всички документи, с които разполага, за да се направи съответната проверка. В същото време Сотир Цацаров потвърди, че има проверка в Шумен за документно престъпление. „По същината на самата проверка и повече подробности на този етап не мога да ви кажа нищо“, каза главният прокурор.

[b]Работи се по поръчителя на отвличането на Адриан Златков[/b]

Цацаров коментира и актуални въпроси, сред които пускането от съда на Ивайло Борисов-Ториното срещу 10 000 лева гаранция. „На първо място за съда или добро или нищо“, каза той и изказа благодарност на полицията и прокуратурата, които продължават да работят по този случай. Главният прокурор заяви, че изясняването на обстоятелствата около този случай е изисквало огромен труд и събиране не само на оперативна информация, но и огромни усилия в превръщането и в доказателствени средства. Той още веднъж заяви, че сръбските власти са оказали безценна помощ на своите български колеги.

„Трудно се доказват подобен тип деяния. За мен колегите са извършили огромна работа“, категоричен е Сотир Цацаров. Той добави, че има данни и за още хора, които са замесени в случая с отвличането на Адриан Златков. "Естествено, че се работи по това. Хората, за които става дума, са или помагачи или част от изпълнителския апарат. В крайна сметка едно такова престъпление изисква и поръчител. Такъв поръчител има. Съществуват съответните подозрения" , каза главният прокурор.

[b]Работещата прокуратура не се вписва в нечии планове[/b]

Попитан как ще коментира обвиненията на Илиян Василев, че акциите на прокуратурата били ПР, Цацаров каза: „На кой обвинението? При цялото ми уважение към всеки, който пише, въпреки принадлежността му към бившата Държавна сигурност, не мога и нямам време през целия си служебен ден да чета кой какво пише. Говоря за хора от тази категория. Нещата обикновено са така: Прокуратурата е обвинявана, че не работи, а когато работи е обвинявана, че прави ПР. Очевидно, че работещата прокуратура не се вписва в техните планове – било пропагандни, било политически, било в плановете на тези, които стоят зад тях“.

[b]Разследването в Ихтиман е поверено на прокуратурата в Елин Пелин[/b]

Главният прокурор е обезпокоен от инцидента в град Ихтиман, където полицаи бяха нападнати от роми при изпълнение на служебния си дълг. „Защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в Ихтиман. Очевидно се бърза, за да изтекат 72 часа и да няма компетентна прокуратура, която да реагира. Ще ги разочаровам, преди минути възложих разследването на Елинпелинската прокуратура“, каза Цацаров. „Ние там ще си свършим работата“, добави той. /БГНЕС