Цацаров: Формулата е справедливост за всички

Ваденето на общинарите от новия антикорупционен закон е целенасочено. Формулата е една – справедливост за всички. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти с уговорката, че той не може дава съвети на законодателя, предаде репортер на БГНЕС.

Моето мнение е каквото за всички, това и за тях. Не смятам за разумно това, както вие казвате, „изваждане на общинарите”. Много от най-отговорните решения, които са свързани с разпоредбите с общинска собственост се вземат именно на това ниво, продължи Цацаров.

Според главния прокурор мярката "задържане под стража" без уведомление трябва да се прилага при тежки престъпления на организирани групи и тероризъм.

Според мен нещата имат два аспекта. Първият е таен арест. Таен арест няма, това не е таен арест, по една проста причина. Лицето има право на адвокатска защита от самия момент, в който това лице е задържано. Второ, уведомяването или неуведомяването не е свързано с широк кръг неограничени лица. Измененията в закона касаят неуведомяване по преценка на конкретно лице. Казано по друг начин, неуведомяване на конкретно лице, по преценка на органа на досъдебното производство, по преценка на прокурора. Арестът не е таен и неуведомяването не означава лишаване от право на защита или неуведомяване на целия възможен кръг от лица, коментира главният прокурор.

Бързината е вредна

Цацаров бе категоричен, че вторият законопроект на антикорупционния закон се нуждае от внимателно обмисляне и юридическо прецизиране.

Бързината, с която се придвижи бе изненада и за мен. Ние говорим за два законопроекта, които касаят антикорупционния закон. Единият заличи последиците от тълкувателното законодателно решение на Върховния касационен съд. Аз бях в Народното събрание и изразих становището си по този въпрос. Предмет на обсъждане е бил и вторият законопроект, който се оказва доста подробен и изпълнен с наредби, които според мен се нуждаят от доста добро обмисляне. Ако съм изразил подкрепата си по отношение на първия законопроект, имам известни резерви, по които е тръгнал вторият. Не е необходимо бързане при приемането на втория законопроект на антикорупционния закон, заяви главният прокурор пред журналисти.

Той каза, че ще коментира и ще има становище в хода на нормална законодателна процедура.

Главният прокурор на няколко пъти повтори, че вторият законопроект не налага бързане, а внимателно прецизиране.

„Антикорупция” ще каже има ли конфликт на интереси при Горанов

Комисията "Антикорупция" проверява финансовия министър Владислав Горанов за конфликт на интереси, каза още главният прокурор относно разследването свързано с жилището на финансовия министър Владислав Горанов.

Прокуратурата е уведомена, че е започнало производство в комисията, което трябва да завърши с решение относно това, на лице ли е конфликт на интереси. Цацаров обясни, че проверката за конфликт на интереси е самостоятелно производство на комисията. /БГНЕС