Предстои мега изпитът на Пловдивския университет

911 души ще опитат утре с теста, който дава вход за много специалности, останалите изпитни дати следват.
911 души ще опитат утре с теста, който дава вход за много специалности, останалите изпитни дати следват. / БГНЕС

В неделя с най-масовия изпит- по български език- Пловдивският университет открива юлската си кандидат-студентска изпитна кампания, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

911 души ще опитат утре с теста, който дава вход за много специалности, останалите изпитни дати следват. Общо 4252 кандидат-студенти ще се явят на изпити през юли, сред тях най- младият е на 17, а най- възрастният- на 65 години. Извън юлската изпитна сесия, кандидат- студенти ще се явяват и през септември, когато се отсяват желаещите за специалността "Актьорство за драматичен театър". Общо 18 са изпитите, най- малко кандидати- едва двама, са се записали за испански, който се провежда в понеделник.

Най- желаната специалност тази година е " Софтуерни технологии и дизайн", за нея ще се борят 452 кандидат- студенти. След нея идва задочната форма на " Предучилищна и начална училищна педагогика", посочена от 278 души. На трето място идва "Право", а след него- "Психология". Сред популярните специалности, посочени като първо желание, са и платени платени обучения в редовна и задочна форма- " Софтуерно инженерство", "Психология", "Приложна лингвистика", "Маркетинг" и др. Сред кандидат- студентите, решени на всичко, за да учат, има рекордьор, посочил 50 специалности. Има и друг, който ще се явява на четири кандидат- студентски изпита.

След предварителната сесия през юни, за която се записаха 1500 кандидат- студенти, 182 имат отлични оценки, което им дава правото да се запишат в посочена на първо място специалност. 158 победители от олимпиади, състезания и международни изпити вече са се записали с предимство- от тях 32 са избрали бакалавърската програма "Софтуерни технологии и дизайн" на Факултета по математика и информатика. /БГНЕС