Кунева не казва кога ще бъде възобновен абонаментът на учените за световната база данни

Министърът на образованието Меглена Кунева и днес не даде отговор кога ще бъде платен и възобновен абонаментът на МОН към международната информационна мрежа, която дава достъп на българските учени към Scopus - най-голямaта библиографска, рефератна и цитатна база данни в света на издателство Elsevier.

[i]Акад. Георги Марков пред БГНЕС и редица изтъкнати български учени алармираха, че за 2016 г. договорът на МОН с издателство Elsevier не е подновяван. Изтъкнатата причина- недостиг на финансови средства.[/i]

На въпрос на БГНЕС днес към министъра, малко преди да влезе в голямата зала на БАН: „Не е ли абсурдно да коментирате процедури за проекти за създаване на центрове за върхови научни постижения и компетентност, а българските учени да са изключени от световната информационна мрежа?”, Кунева обеща да отговори по време изложението си пред учените, посветено на приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

„Министерството на образованието работи активно, за да подсигури абонамента за предоставянето от издателство Elsevier на базата данни Scopus”, каза Кунева.

Проблемът не е от вчера и създава твърде сериозно безпокойство сред българските учени. В края на събитието в БАН министър Кунева отново отказа разяснение кога ще бъде платен и възобновен абонаментът на МОН към международната информационна мрежа и препрати въпроса към неин чиновник.

„В момента съществува такъв проблем”, призна председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. „Ние не отричаме грешката за пряк достъп до международната научна база данни. Но не мога да ви отговоря на кого е грешката, не е в моята компетенция…но, очевидно е на МОН”, продължи той. „Не си заравяме главата в пясъка и решаваме въпроса възможно най-бързо.Освен това август е отпускарски период, учените не са били чак толкова активни…”, добави проф. Тотев.

Още по-откровен пред БГНЕС бе председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров: „Този въпрос не е към мен, но не е добро това нещо. Лошото е, че България не си плаща вноски на много места. Това е неприятното. Някак си не сме добри партньори. Това е, за съжаление…”.

Съвсем директен бе Явор Арнаудов, председател на Българската коучинг академия, на въпрос дали връзката със световната база данни е излишна по време на лятото за учените: „Според мен на един учен ваканция и отпуска трябва да му се дава, когато той реши, че има нужда от такава, т.е. достъп до данните той трябва да има и то постоянен”. /БГНЕС