Проф. Исмаил Серагелдин става "Доктор хонорис кауза" на СУ

На тържествена церемония, която ще се състои на 28 октомври проф. Исмаил Серагелдин, директор на Библиотека „Александрина“, ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Исмаил Серагелдин ще получи и Почетния знак на Президента на Република България от държавния глава Росен Плевнелиев.

Д-р Серагелдин е основател и директор на библиотека „Александрина“ – наследника на Царската библиотека в Александрия, създадена преди повече от 2300 години.

Удостояването му с Почетния знак на българския държавен глава ще бъде връчено във връзка със заслугите на д-р Исмаил Серагелдин за разбирателството между народите и съхраняването на световното културно многообразие. А предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Философския факултет на Университета.

В Софийския университет проф. Исмаил Серагелдин ще произнесе и академично слово на тема: "The Uses and Abuses of History".

Исмаил Серагелдин е и председател на Борда на директорите на всички свързани с Библиотека "Александрина" научни институти и музеи. Съветник е на министър-председателя на Египет по въпроси, свързани с културата, науката и музеите. Почетен доктор е на множество университети, сред които тези в Букурещ, Мелбърн, Американския университет в Кайро, Университета на Охайо, Университета на Нант, Манчестърския университет и др. /БГНЕС