С изложбата "Гутенберг и славянският свят" започнаха Дните на славянската писменост

Изложбата включва 24 табла, на които са представени старопечатни книги=
Изложбата включва 24 табла, на които са представени старопечатни книги= / БГНЕС

Изложбата „Гутенберг и славянският свят“, която беше направена преди две години, обиколи целия свят и най-накрая пристигна и в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Това става на хубав празник – 11 май, Денят на Светите братя Кирил и Методий по стар стил, предаде репортер на БГНЕС.

С изложбата, която може да бъде видяна в централното фоайето на Ректората, започват Дните на славянската писменост. Дава се и старт на симпозиуми и мероприятия, чийто домакин ще бъде най-старото у нас висше учебно заведение. Експозицията акцентира върху печатното дело на България. За съжаление страната ни е била ощетена от пет века турско робство, заради което не е било възможно да се печатат книги така, както е било при съседите ни.

Изложбата беше открита от професор Аксиния Джурова, която припомни, че „оловото е допринесло за промяната на света много повече, отколкото златото; оловото, което е в печатните букви, а не това, използвано за леенето на куршуми“.

„Гутенберговата епоха бележи началото на новото време в Западна Европа и в много по-малка степен за православния Изток, където става много трудното разделяне с ръкописните книги, с които са свикнали писачите, читателите и духовниците“, заяви прочутата българска изкуствоведка.

Изобретението на Гутенберг от 1454 г. променя много бързо целия Запад, докато първият славянски ръкопис е едва от края на 15 век.

Изложбата беше открита от проф. Аксиния Джурова и проф. Вася Велинова.
Изложбата беше открита от проф. Аксиния Джурова и проф. Вася Велинова. / БГНЕС

„Целта на изложбата е да покаже цялата мрежа от печатници, които в най-ранните векове се съсредоточават в Западните Балкани и преди всичко във Венеция. Не са пропуснати Цетине, Горажде, Търговище, в които имаме продукция на старопечатни кирилски книги. С навлизането на руските печатни книги този поток постепенно е изместен“, обясни професор Аксиния Джурова.

Изложбата включва 24 табла, на които са представени старопечатни книги от Националния исторически музей, Народната библиотека, библиотеката „Иван Вазов“, Църковния институт, Центъра „Иван Дуйчев“ и библиотека „Амброзиана“. Нейни автори са професор Вася Велинова и Мария Полемирова, графичният дизайн е на Цветозар Ангелов.

Според професор Джурова посланието или по-точно големият въпрос на изложбата е какво ще се случи с печатните книги във века на новите технологии. „Каква ще бъде съдбата на книгата, такава каквато я познаваме от ранните векове до днес. Дали новите технологии ще унищожат това богатство или ще съществуват паралелно? Бих искала да си представя, че тези две традиции ще съществуват паралелно“, каза Джурова. /БГНЕС