Български и сръбски студенти по архитектура търсят духовните измерения на пространствата

По време на откриването на изложбата с архитектурни проекти на студентите бе представено видео от предишната лятна школа.
По време на откриването на изложбата с архитектурни проекти на студентите бе представено видео от предишната лятна школа. / БГНЕС

Преподавателят от УАСГ арх. Димитър Калоянов откри днес изложба с творби, създадени по време на Лятната школа по архитектура с участието на български и сръбски студенти от тази специалност, която миналото лято се проведе в село Горни Криводол, Западните покрайнини в Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата е представена във фоайето на Университета по архитектура, строителство и геодезия, а от днес с работа започва Втората школа по архитектура. Неин домакин тази година е община Мирково - България. Лятната школа ще продължи до 21 август, а организатори и този път са сдружението „Балкан Архитрав” от Димитровград, Сърбия, Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и факултета по архитектура в Ниш, а неин главен координатор арх. Калоянов.

Този вид задачи поставят пред студентите не само технически, но и духовни въпроси, посочи в приветствието си на изложбата проф. арх. д. н. Благовест Вълков от името на архитектите-преподаватели. Всички ние сме обременени от съвременната архитектура, от нейната утилитарност и особена - от финансовата й страна, каза той. А на заден план остава духовното. Проф. Вълков изрази задоволство , че на летните школи за студентите по архитектура задачите са свързани повече с духовността и творческата импулсивност- това, което липсва на съвременната архитектура във всичките й сектори. Имам слабост към този вид архитектура и затова съм толкова пристрастен към нея, подчерта той.

С лятната школа тръгнахме преди три години в Сърбия, като се ръководихме от принципите на художественото решение на пространството, на традициите и на хармонията, заяви на откриването на изложбата арх. Гордана Ранчева от Димитровград, Западните покрайнини, която е председател на сдружението „Балкан Архитрав”. Жалко е, че в селата, в които работим, къщите остават празни, защото хората ги напускат в търсене на своето щастие извън населеното място, в което са се родили, добави тя. Тази година лятното училище ще се проведе в община Мирково от 14 до 21 август, в което ще участват по 6-ма студенти и от двата университета - от София и от Ниш, съобщи арх. Ранчева.

Проф. Горан Йованович , който преподава в университета в Ниш, бе гост на днешната изложба. Той отбеляза, че Лятната школа на студентите по архитектура ще се проведе за трети път. Всяка група има задача – и от сферата на традиционната, и от модерната архитектура, чрез която те изразяват своите идеи и способности, каза той. Неговият колега проф. Миомир Васов, също преподавател от строително-архитуктурния факултет на Университета в Ниш, смята, че талантливи студенти има и сред българите, и сред сърбите. „Аз също се уча от моите студенти, както и те се учат от мен. Това е своеобразна интерактивна връзка между нас”, сподели той. В полето на Интернет те са по-оправни, винаги на една крачка преди нас в техническите умения, смята проф. Васов. Разбира се, архитектурните проекти вече се правят изцяло с компютърни програми. Но на преподавателя му прави впечатление, че тези студенти ,които рисуват добре на ръка, правят това по-добре и на компютъра. Той илюстрира ситуацията с кухнята - имате едни и същи продукти на разположение, но всеки ще направи от тях различни ястия. Така е и в архитектурата- техниката на изпълнение е една, но различното е в умовете и въображението на бъдещите архитекти, посочи проф. Васов.

По време на откриването на изложбата с архитектурни проекти на студентите бе представено видео от предишната лятна школа. А гостите от Сърбия, със здравословно чувство за хумор, подариха на домакините си пластика, изобразяваща „Бай Онзи” - образ на вечния оцеляващ балканец в трудни времена./БГНЕС