Готов е проектът за инвестиционен разход за бойна машина

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов
Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов / БГНЕС

Готов е проектът за инвестиционен разход „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” и изискванията към бойната машина.

Това каза зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде репортер на БГНЕС.

[i]В доклад на министъра на отбраната от преди няколко месеца стана ясно, че във връзка с постигнатия политически консенсус от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 30 май 2017 г. за ускорена реализация на проектите за модернизация, включително основния проект за модернизация на Сухопътни войски, Министерството на отбраната (МО) изготви разчет за разпределение на ресурсите, необходими за реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на Въоръжените сили. „С оглед осигуряване на тяхното едновременно изпълнение, МО предвижда преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), както и разработване и приемане на проект за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътните войски (СВ), така че да не се допусне допълнително натоварване на разходите на държавния бюджет, съобразено с финансовите възможности на страната в средносрочен период”, пише там. [/i]

МО чака решението на парламентарната комисия по проверката на процедурата за самолета. „След като излезе докладът на комисията, ние ще се съобразим с този доклад и сме готови да продължим с рамката, която включва и батальонната бойна група – бойната машина на пехотата. Тоест, ние ще помолим нашия парламент да утвърди проекти за инвестиционни разходи за самолета, за корабите както е, и да добавим проект за инвестиционен разход за бойна машина на пехотата”, каза зам.-министърът.

От думите му се разбра, че в зависимост от решението на НС и ще бъде прегледано и предложението на военния министър – докладът, който вече беше обявен. „И тогава вече ще имаме окончателно какво ще внесем по трите проекта в Министерски съвет”, посочи той.

Участниците в КСНС при президента от края на май се обединиха около няколко предложения, които включват и План за поетапно повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП – 2024 г. (изготвен до 31.12.2017 г). Запрянов потвърди, че ще се спази срокът за изготвяне на план до края на година.

„Ще се спази срокът, така както е решението на срещата на НАТО в Брюксел, така както е решението от КСНС. В момента се подготвя заповед, ние започваме преглед на изпълнението на Програма 2020 и План 2020 и част от това изпълнение е именно разработването на националния план за постигане на 2% от БВП за отбрана, така както е планирано в решенията на НАТО от Уелс до 2024 г. В плана обаче още не е решено дали до 2024 г. или по-рано ще трябва да бъде постигната тази норма”, посочи зам.-министърът. /БГНЕС