Македонски банки изнудват българска компания, спъват нейна сделка

Македонски банкери и определени медии рекетират и гонят българската компания "Енекод" от желанието й да спаси пирометалургичното предприятие за производство на фероникел "Фени" в град Кавадарци. В този завод работят около 850 души.

След като преди десет дни бе подписан Договор за покупката на "Фени", три банки - Комерциална банка АД, Стопанска банка и Силк роуд банка - започват организирана атака за блокиране на сделката и за тази цел използват и съда. В същото време в медиите излизат публикации, с неназовани източници, които обвиняват българската компания в неизпълнение на ангажиментите, което не отговаря на истината, предаде репортер на БГНЕС.

Новината за закупуването на "Фени" от "Енекод" бе потвърдена от кабинета на македонския вицепремиер, който отговаря за икономическите въпроси, Кочо Ангюшев.

Тъй като във времето на "фалшивите новини" трябва да се търси винаги и другата страна, репортер на БГНЕС потърси мнението и на българската фирма. Райчо Кацаров, изпълнителен директор на „Енекод“, предаде обективна картина на ситуацията, която доста се различава от тази, която се тиражира пред обществеността в Македония.

"Нашите взаимотношения с „Фени“ започнаха през август 2017 г. До средата на месец септември ние им бяхме доставчик на електроенергия. До средата на септември те си плащаха за доставените от наша страна количества електроенергия, и тогава спряха да плащат. След което ние - като един вид кредитор - отидохме в Скопие да поискаме от ръководството на компанията отговор, защо са прекратени плащанията. И как предвиждат да си платят дълговете. В същия момент в Скопие бяха собствениците на компанията и те ни споменаха, че компанията ще бъде продадена за 1 долар срещу задълженията. В момента задълженията са около 37 млн. евро към банките и около може би още 20 млн. към други доставчици, в това число и към нас. Активите на компанията в момента са от порядъка на 160 млн. долара", каза пред БГНЕС Кацаров.

След като нещата стигат до този етап, от "Енекод" обсъдили с другите собственици на "Фени" въпроса, и решили да пробват да вземат македонската компания и да я развиват. "Никога не сме имали нещо друго наум, както твърдят медиите в Македония – защото вярваме, че тази компания може да прави добри пари и, реално погледнато, се съгласиха да ни я продадат", каза Кацаров.

След това последвали разговори с основните кредитори на "Фени"- трите банки ( Комерциална банка АД, Стопанска банка и Силк роуд банка ). При тях ситуацията е, че имат неизплатени към тях главници и лихва от порядъка на 2,7 млн. евро, които не са изплащани от август месец. Българската фирма предложила на банките това, което им се дължи като просрочени задължения, да бъде платено на другите кредитори на компанията и да бъдат инвестирани от българска страна оборотен капитал, за да може компанията да работи и да си обслужва дълговете. Само че... Само че "от банките ни казаха, че нашето предложение е неприемливо и че банките имат по-добро предложение от друг купувач на компанията".

Ние останахме шокирани – след като вече сме купили компанията и вече имаме подписан договор, аз не виждам как банките могат да имат купувач?! Ние сме собственик и по договор, а и вече сме новият мениджмънт на компанията. Но банките казаха в прав текст, че имат предложение от друг потенциален купувач". (По неофициална информация, до която стигна репортер на БГНЕС, става дума за швейцарски фонд, зад който стоят гръцки капитали).

Кацаров продължава с описанието на сагата:" В 17.00 часа в петък получихме имейл от банките, в който ни поставиха срок до 10 ч. в понеделник да платим кеш 11 млн. евро и за останалата сума до 37 млн. евро да предоставим банкова гаранция от приемлива за тях банка. В 9.00 ч. в понеделник им отговорихме, че тяхното искане е малко нереално, защото едва ли има такава институция, която може да им изпълни искането за такъв срок. Отговорихме, че ще имаме нужда поне от една седмица, за да се организираме и да предоставим нова оферта на банките, която евентуално би могла да бъде приемлива за тях. Не последва отговор на този наш имейл. Но в понеделник следобед банките подадоха искане за несъстоятелност на предприятието пред македонския съд. В момента ситуацията е следната: македонският съд назначи временен синдик, който ще управлява компанията заедно с нас до първото изслушване в македонски съд, което трябва да се състои на 13 ноември. В това време ние можем да предоставим нова оферта, която може да бъде обсъдена от банките и евентуално приет, но може да бъде и отхвърлена."

Става ясно, че зад препредаването на случващото се около "Фени", има влиятелни интереси: "Изпратихме прессъобщение до македонските медии, но нито една от тях не го отрази", подчертават от българската комапния.

Към исканията, отправени към "Енекод", се прибавя и нов елемент на извиване на ръце - българската фирма да плати заплатите на работниците за септември. "Ние се запитахме: „Добре, ще ги платим, това са 750 000 евро. Обаче имаме ли гаранция, че нашето предложение ще бъде прието от банките или не?“, попита Кацаров.

Другият важен момент е, че и до момента от "Енекод" не са прекратили подаването на електроенергия на предприятието, а никой не плаща за това. "Защото предприятието по своята същност е такова, че ако към него се прекрати подаването на електроенергия и пещите угаснат, тогава се изисква допълнителна инвестиция от около 10 млн. евро, за да се запалят наново.

Не разбираме нелогичното поведение на банките – през цялото време размахват друга оферта, друг инвеститор. Не мога да разбера как друг инвеститор би могъл да купи предприятието при положение, че то вече е продадено на нас?!"

Единственият вариант за това е предприятието в Кавадарци да бъде обявено в несъстоятелност, което трите банки вече поискаха в понеделник следобед. Според непотвърдена информация, споделяна от мнозина в Македония, зад този гръцки фонд стои бившият изпълнителен директор на компанията – на „Фени“, който е грък и срещу когото в момента собствениците на компанията са повдигнали обвинения в Македония за присвояване на около 40 млн. евро.

Кацаров добави още един щрих към картината: "Също така е важно да се отбележи, че синдикатите на „Фени“ и работниците подкрепят нашето предложение, защото е важно хората, които работят в тази компания, да поддържат едно такова нещо. Защото ако съдът в Македония приеме искането за несъстоятелност, нашият договор за покупко-продажба става невалиден."/БГНЕС