Откриват паметна плоча на Желю Желев в родното му място

Откриват паметна плоча на Желю Желев в родното му място
Откриват паметна плоча на Желю Желев в родното му място / БГНЕС

Четирима президенти ще открият паметна плоча на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев в родната му къща в село Веселиново. Това става два месеца след публикацията на БГНЕС за липсата на паметна плоча на мястото, където е роден президентът Желев.

Още през август БГНЕС зададе въпросa: [url=http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4532076/] Първият пряко и демократично избран президент на България не е ли заслужил паметна плоча? [/url]

И разказа как родната къща на покойния ни президент Желю Желев не е развалина, но нищо по нея не показва, че тук на 3 март 1935 година се е родил човекът, комуто историята отреди да стане първият пряко и демократично избран държавен глава на България от нейното 1300-годишно съществуване.

Днес кметът на община Смядово Иванка Петрова каза пред БГНЕС, че вече е решено – паметна плоча ще има.

„Обади ми се съветникът на президента Радев и той е видял статията и попита можем ли да направим съвместно нещо по въпроса. Аз му казах, че ще погледнем, но първо трябва да измажем къщата, защото не можем да поставим плочата, тя беше изпаднала цялата мазилка“, каза кметицата на Смядово. Общинският съвет е взел решение, отпуска към 3000 лв., измазват къщата, направили и плочата. „На 7 ноември ще дойдат, уговорката е четиримата президенти да открият плочата“, каза Иванка Петрова.

Така се очаква във вторник Румен Радев заедно с предшествениците си Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев да открият паметната плоча. /БГНЕС