Никола гости гощава… по традицията шаран, но не винаги

Никола гости гощава… по традицията шаран, но не винаги
Никола гости гощава… по традицията шаран, но не винаги / БГНЕС

"Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща", така мъдро народът свързва трите важни празника на Св. Варвара, Св. Сава и Св. Никола. За празника днес трапезата е важна, а на нея пък трябва да има риба, макар и някои да избират тя да не е традиционния шаран, предаде репортер на БГНЕС.

Днес отбелязваме денят на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. Традицията обаче понякога се нарушава и рибата се измества от тази, която е по вкуса на семейството.

От Никулден започват коледните празници вече, така знам, каза Елена, която срещнахме заедно с Маргарита дни преди празника в столичен парк. Дамата разказа, че на трапезата трябва да има шаран, обаче хората преценяват и по техен вкус си вземат различни неща. Тя например ще празнува и с хайверчета. Маргарита добави, че е задължително да има червено вино. И двете жени знаят рецепти за шаран. Маргарита сподели, че се пълни с лук, орехи, макар да признава, че тя много отдавна не го е правила, защото обича да пече скумрия. Сега живее при сина си и снаха си. И тъй като снаха й казала, че тази година ще празнуват с бяла риба, така и ще бъде. Елена гледа рецепти от нета, но прави и това, което си знае. За нея обаче този ден е още по-специален. „Аз имам рожден ден на 6 декември, така че ще има задължително риба. Не съм много привърженик на шарана, аз обичам и сьомга”, споделя тя.

Винаги почитат Никулден в семейството на Ясмина. „Ние го отбелязваме традиционно с трапезата, с обичаите. Кръстницата ми има имен ден тогава и затова винаги се празнува много топло, семейно, задружно. Уважаван празник е!”, каза младата жена. При тях обикновено подготовката за празника започва в деня преди да настъпи той или на самият ден. Тя се съгласява с твърдението, че Никулден е празникът, който ни подготвя и за Коледа. „Дори самата легенда за Свети Николай, вече препратката към Св. Никола, който се смята, че самият той е Дядо Коледа. Някак си започва това настроение така приятно и характерно за новогодишните празници”, споделя тя. Шаранът не е задължителен за тях, понякога има и пъстърва, например.

Теохарис Афентакис, търговец
Теохарис Афентакис, търговец / БГНЕС

А на пазара и по магазините у нас може да се търси от най-масово купуваната до риба и за ценители. В магазина на Теохарис Афентакис има дори и предложения за вкусни рецепти. За това как да се направи например сьомга със сметана. Продуктите не са много, но резултатът е обещаващ. Вкусното ястие изисква освен рибата и готварска сметана, чаша бяло вино, ситно нарязан лук, броколи, зехтин, сол и пипер. В този гръцки магазин се продава прясна риба. Афентакис работи у нас от 2010 г. и казва, че се купува морска риба. Най-често се продава лаврак, фагри, ципура и др.

Това, че рибата е важна за празника днес е така, може би дори и настроението донякъде зависи от това дали имаме именник в къщи, безспорно най-важното за един празник е да се празнува! /БГНЕС

Рибата е важна за днешния празник
Рибата е важна за днешния празник / БГНЕС