Няма да бъде обявявано бедствено положение в Пазарджик, засега

Няма да бъде обявявано бедствено положение в Пазарджик, засега
Няма да бъде обявявано бедствено положение в Пазарджик, засега / БГНЕС

На този етап в област Пазарджик няма да бъде обявено частично бедствено положение. Решението беше взето днес на заседание на Областния щаб за защита при бедствие, свикано извънредно от областния управител Стефан Мирев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

„Становищата на общо деветте общински щабове за защита при бедствия, които заседаваха тази сутрин по мое настояване, са на този етап в съответните общини да не се обявява бедствено положение, а да се изчака 3 януари 2018 г., когато изтича срокът за обжалване за избор на оператор на новото депо пред ВАС”, заяви по време на заседанието областният управител Мирев.

По думите на директора на РИОСВ Пазарджик Костадин Гешев, не съществуват законови пречки от 1 януари 2018 г., Регионалното депо за област Пазарджик да заработи. Комплексното разрешително за експлоатация на новото регионално депо е издадено на 04.12.2017г., като в него е посочена за оператор община Пазарджик. Нейно е задължението да създаде организация за приемането на твърдите битови отпадъци от деветте общини от регионалното сдружение.

Към момента фактическите обстоятелства и извършеният от областния щаб анализ и оценка на ситуацията не предполагат обявяване на частично бедствено положение на територията на девет общини в област Пазарджик. В случай на промяна на ситуацията, областният и общинските щабовете ще заседават отново. /БГНЕС