Пазарджик в бедствено положение от днес заради сметта

113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени
113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени / БГНЕС

От днес в Пазарджик е обявено частично бедствено положение заради проблем с извозването на боклука, предаде репортер на БГНЕС.

Бедственото положение бе обявено от кризисния щаб за седем дни, но може да бъде удължено. До проблема със сметосъбирането се стигна след европейска директива, според която всички сметища извън екологичните норми трябва да спрат работа. Гратисния период изтича в края на годината и с новата 2018 г. старите сметища трябва да не приемат отпадъци. Така общините в Пазарджик трябва да извозват боклука към регионалното депо, което обаче няма оператор.

Обявяването на бедствено положение позволява на кметовете да сключват директен договор с фирма, която да стане временен оператор на депото.

Проблемът не стои само за община Пазарджик - 113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени. Кризата с боклука ще засегне 9 общини в Пазарджишка област, 6 - в Благоевградско, Кюстендилско и Дупница. Подобен е проблумът и за Бяла, Полски тръмбеш и Две могили.

БГНЕС припомня, че кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви бедственото положение на извънредно заседание на Общинския кризисен щаб за защита при бедствия. Бедственото положение ще продължи до 5 януари. До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която всички сметища в България се закриват от 1 януари. От понеделник общините в Пазарджишка област трябва да извършват сметосъбиране и извозване към регионалното депо. Там обаче липсва оператор. Обявяването на бедствено положение е наложително, категоричен беше кметът на община Пазарджик Тодор Попов. Той призова кметовете на останалите 8 общини също да обявят бедствено положение, защото проблемът засяга цялата област. Следващият петък ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде удължено./БГНЕС