Габриела Колева: 2018-а ще бъде годината на виолетовото

Българката е красива жена и има афинитет към красивото и към това да изглежда добре, казва Колева.
Българката е красива жена и има афинитет към красивото и към това да изглежда добре, казва Колева. / БГНЕС

Човек може да бъде в крак с модните тенденции без да им робува сляпо, да следва вътрешните си нагласи и норма за естетика и красота, и да се чувства добре. 2018-а ще бъде годината на виолетовото и неговите нюанси. Това заяви в интервю за БГНЕС Габриела Колева, дизайнер и собственик на модна къща „Мезон Сант-Ерем”.

БГНЕС публикува пълния текст от интервюто с Габриела Колева, която срещаме в нейното ателие, разположено на тиха улица в сърцето на София.

БГНЕС: В края на годината с какви емоции изпращате 2017-та и с какви надежди посрещате новата 2018-а?

Габриела Колева: 2017 г. беше наистина много интересна за моя живот. Направих голяма промяна и крачка в професионалния си живот. С откриването на модната ми къща започна нова страница професионално и емоционално.

БГНЕС: Подложи ли 2017-а на изпитание вашия вкус?

Габриела Колева: 2017 г. беше интересна от към тенденции. Нещо, което малко не възприех беше този леопардов принт, който се ползваше като неутрален цвят за дрехите.

БГНЕС: Какви ще са модните тенденции през 2018 година?

Габриела Колева: 2018 г. ще бъде интересна. Предлага интересни неща в две насоки. Ще бъдат актуални пастелните тонове, както и много ярките тонове. Това са двете крайности.

От към кройки са интересни четвъртите деколтета, които се забелязват в много от модните къщи в техните пролетно-летни колекции, както и големите ръкави, които разширяват. Ще има доста сатен, флуидни материи, които са много хубави за вечерта, малки точици, пеперудки като акцент, както и по-лъскавите и блестящи материи, които се наложиха в последно време и тепърва ще бъдат разработвани в модата.

БГНЕС: Има ли по-различни специфики, които се налагат при изработката на различните материи?

Габриела Колева: Тенденциите, които се налагат от известно време, са нови технологии, които се прилагат при самата изработка на платовете. Прилагат се техники, които съчетават естествени материи и нишки с допълнителни примеси, които при тъкане правят самата структура на платовете по-интересна, релефна, по-рехава понякога. Голямото бъдеще и изкуство в модата вече се вижда, че идва от материите и се залага на текстури и естетика и нов вид платове.

БГНЕС: Какви са Вашите предпочитания в тази насока?

Габриела Колева: Всичко съчетано от коприна с различни примеси. Невероятни ефирни, леки материи, които се носят прекрасно. Всичко, което е нежно и ефирно.

БГНЕС: Водите ли се винаги от модните тенденции в работата си или слушате и вътрешния си глас?

Габриела Колева: Винаги съм слушала вътрешния си глас и мисля, че човек може да бъде в крак с модните тенденции без да им робува сляпо. Понякога е достатъчен дори един малък аксесоар в някой цвят, който е модерен за сезона. Например 2018-та ще бъде годината на виолетовото и неговите нюанси. Така, че действително човек трябва да следва вътрешните си нагласи и норма за естетика и красота, и да се чувства добре.

БГНЕС: Българката облича ли се модерно, с вкус и мярка?

Габриела Колева: Българката е красива жена и има афинитет към красивото и към това да изглежда добре. Това е признат факт. Естествено не винаги има време за безкрайно много избиране на дрехи и съчетаване. Понякога човек наистина трябва да отдели малко време да съчетава различни материи и цветове и да види в кое се чувства най-добре и кое изразява вътрешната му красота.

БГНЕС: Как да се обличаме стилно и красиво с по-скромен бюджет?

Габриела Колева: Винаги можем да се обличаме стилно и красиво, и с по-скромен бюджет. Понякога се оказва, че ако човек е любопитен и отдели нужното време, би могъл да намери неща, които да съчетава по начин, по който го правят да изглежда силен и елегантен. Разбира се не трябва да се забравя, че всяка жена от време на време трябва да отделя малко от своя бюджет, дори да е веднъж или два пъти в годината, за нещо качествено и стойностно.

Стилът и елегантността не се измерват в броя на нещата, които имаме. Може да имаме малко на брой, но качествени неща.

БГНЕС: Това ли е съветът Ви към жените - да не забравят да бъдат жени и да си позволяват нещо качествено, макар и не често?

Габриела Колева: Това е съветът ми към жените. Винаги трябва да имат една прекрасна кадифена рокличка, да имат някоя красива естествена материя. Също така да наблегнат върху аксесоарите. Понякога едни ръкавици или една шапчица могат да променят цялостния вид.

БГНЕС: Имате ли си любима визия и стил?

Габриела Колева: Стилът, който ми е присърце е балетният стил, малко стил Одри Хепбърн - неща, които са изчистени, да има движение при самата дреха, нежни и пастелни материи. Мисля, че това подхожда на мен и отговаря на вътрешната ми нагласа.

БГНЕС: Всеки ден ли се стараете да изглеждате добре, дори, когато нямате време или желание за това?

Габриела Колева: Дори, когато човек няма много желание и настроение, винаги има начин да изглежда добре и в това си настроение. Винаги отделям необходимото време, колкото и да е забързан животът за това как изглеждам. За мен е важно и мисля, че човек понякога може да изглежда много чаровно, стилно и елегантно дори и да е малко неглиже.

БГНЕС: Какво мислите за все по-популярната култура на „хепи сокс” – щастливите чорапи?

Габриела Колева: Има интерес към тези чорапи и могат да се наложат също в България. Тези чорапи са с различни десени във веселата гама, с принтове, точици, чертички, в различни ярки цветове. Биха могли също да бъдат и едноцветни в ярки цветове. Дори в бизнес средите и корпоративния свят се забелязват господа, които, за да разчупят сериозния тон, понякога се появяват с ярко лилави или червени чорапи и създават настроение дори в най-сериозните срещи.

БГНЕС: Много обсъждана тема е облеклото на първата ни дама. Бихте ли дала Вашата оценка? Особено голям шум се вдигна около появата й по жилетка на последното официално събитие в Париж.

Габриела Колева: Мисля, че темата с външния вид на г-жа Радева се преекспонира малко. Тя е много красива жена, има характер, в тон е със себе си и не иска да й се налагат прекалено много ограничения и очаквания. Според мен това, че те имат такава хубава връзка с президента и се обичат, а любовта е най-добрата й дреха, така че да съдим хората и по нещата, които правят и начина, по който се чувстват. Уважавам свободата, която показва тя.

В навечерието на тези хубави празници желая много любов, красота и малки и красиви пируети в нещата, които правите. /БГНЕС