Калин Каменов: Трябва да бъдем на висотата на съвремието ни, да бъдем интересни, а не просто да говорим за Ботев

На снимката Калин Каменов
На снимката Калин Каменов / БГНЕС

Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев беше учреден в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на парламента Цвета Караянчева е почетен патрон на честванията през тази година по повод рождението на великия поет и революционер.

„Приех да бъда патрон на тази инициатива, защото преди 170 години, в поробена България се ражда един от най-светлите умове – авантюрист и пророк. Безумец и спасител. Знаменосец на правдата, изключително мъдър за възрастта си“, каза Караянчева. Тя посочи, че Ботев изумява в ораторска дарба, поетически гений с нечовешка дързост и чутовна промисъл. „Нека не забравяме Ботевото верую - българският народ е способен сам да гради бъднините си”, каза още Караянчева.

Тя обясни, че инициативният комитет ще действа през цялата година и ще организира множество събития и прояви. Ще бъде направен сайт, където да се качват всички идеи и предложения, за да бъдат отсети възможно най-добрите.

В инициативния комитет влизат вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, вицепремиерът по обществен ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов и министърът на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Враца и Карлово – Калин Каменов и Емил Кабаиванов, който ще бъде координатор на комитета.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изброи някои от събитията, като-национална конференция, изложба „Христо Ботев“ в изобразително изкуство, графична изложба, национален събор на училищата, носещи името на Ботев, национален музикален ученически конкурс, национален конкурс за есе за Ботев, среща-разговор с екипа, изградил мемориалния комплекс на Ботев, участие на младежи в националния поход, обновяване на табелките за забележителностите, свързани с Ботев във Враца и Калофер.

„Каквото трябва да направим, ще го направим. От наша страна ще има пълно съдействие“, увери вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той призова да се обърне повече внимание и на публицистиката на Ботев.

Национален инициативен комитет за честване на 170-тата години от рождението Ботев беше учреден в НС
Национален инициативен комитет за честване на 170-тата години от рождението Ботев беше учреден в НС / БГНЕС

Кметът на Калофер Румен Стоянов изказа идеята да има издание, не само за Ботев, а за целия град. Другата инициатива, която предложи той, е за 3 март, ако е възможно да се отделят средства за честванията, тъй като много хора се събират в Калофер за 3 март.

„Трябва да бъдем на висотата на съвремието ни, да бъдем интересни, да предлагаме инициативи, с които не просто да говорим за Ботев, а да успеем да привлечем подрастващите към темата за Ботев“, коментира от своя страна Калин Каменов, кметът на Враца. Той обясни, че миналата година общината е имала инициатива за абитуриентския бал, учениците да не се състезават за най-скъпа рокля или костюм, а да направят нещо, което да остане за училище, като четнически униформи. Имаше голям интерес, а наградата беше пътуване по стъпките на Ботев - България, Украйна, Румъния, разказа още Каменов.

Началникът на отбраната Генерал Андрей Боцев също представи идеята си в година с голяма годишнина като тази, завършващият випуск във военните училища, да носи името на годишнината, като например випуск 170 години от рождението на Ботев, а не випуск 2018 г./БГНЕС