Има и такава ваканция – „Зима в музея” за деца между 6 и 12 г.

Докато част от столичните ученици прекарват ваканцията при баби и дядовци, други - на планина с шейни, има и такива, чиито родители са ги оставили в Регионалния исторически музей на София/старата Централна баня срещу Халите/, за да прекарат времето си не по-малко интересно, предаде репортер на БГНЕС.

По някакъв начин те са разбрали за програмата „Зима в музея” и почти целият ден деца на възраст между 6 г. и 12 г. обикалят залите и със своите симпатични гидове гледат, слушат и рисуват, потопени в света на миналото и неговите загадки.

Станислава Митова е музеен педагог в Регионалния исторически музей и заедно с колежката си Ваня Лазарова се занимават с детската дейност. Програмата „Зима в музея” е създадена от тях по атрактивен начин, с познавателна и образователна цел. Всеки ден от зимната ваканция от 2-ри до 6-ти февруари е посветен на различни области от историята - днешния е отреден за археологията.

„В момента се намираме в залата за моментни експозиции - изложбата сме нарекли „Под знака на Меркурий” и е посветена на търговията”, разказва Станислава Митова, наобиколена от група деца. По късно можем да направим карта на римските търговски пътища. А в понеделник имаме посещение в Столична библиотека, където ще четем приказки, а във вторник ще се разходим до БНБ, където ще запознаем децата с нумизматиката. Програмата е много разнообразна и всяко дете може да се включи в нашата инициатива, призова тя.

Пламена е на 6 г. и половина, вече си е скицирала част от презентацията, както и е приготвила рисунки на различни старинни предмети от музея. Тя дори ни прочете какво си е записала - затрудни се малко, защото за първи път среща нови и непознати до сега термини. Заедно с Пламена се запознахме и с друго, десетгодишно дете. „Играхме на археолози, разгледахме разкопки, голямо впечатление ми направи лекцията за Хермес и Средновековието - рисувахме и си записахме най-важното”, сподели момичето.

Организаторите отбелязаха, че съботно-неделните занимания са по-малко посетени заради почивните дни, но очакват в понеделник да дойдат много и твърде любознателни към историята деца, които ентусиазирано да се включат в богатата програма. Те са убедени, че тяхната наука не се учи само от учебниците, а е най-добре децата от малки да видят и усетят силата на артефактите, на ценните предмети от материалната култура на българите, за да обогатят не само знанията, но и въображението си. /БГНЕС