Успешно завърши проектът „Антарктика Роботикс Академи“

Успешно завърши проектът „Антарктика Роботикс Академи“
Успешно завърши проектът „Антарктика Роботикс Академи“ / БГНЕС

Успешно завърши високотехнологичният българо-португалски проект „Антарктика Роботикс Академи“, целящ стотици деца да опознаят ледения континент, без да напускат България, съобщиха от Българския антарктически институт.

Проектът започна на 28 януари, когато двама от неговите създатели – писателката и представител на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Людмила Филипова, и португалският учен проф. Нуно Пирейра от университета в Бежа– поеха към Антарктида заедно с последната за сезона група от 26-ата Българска антарктическа експедиция. Той е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което се реализира на територията на Българската антарктическа база. Осемте робота и три Arduino платки със сензори, занесени на Антарктика приключиха успешно своята изследователска мисия. Те бяха сглобени от двамата му ръководители и пуснати да събират данни. Машините са снабдени със сензори, чрез които измерват температура, налягане, влажност, слънчева радиация, височина и локационни данни.

Целта на „Антарктика Роботикс Академи“и на партньора им компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични измервания и обучение на Антарктида, без да напускат границите на родината.

Наред с това екипът направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континент. В средата на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ „Пенчо Славейков“ и 49 ОУ „Бенито Хуарес“ , както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година. /БГНЕС