Митрополит Антоний: Ще помогнем на МПЦ за вдигане на схизмата

Митрополит Антоний  припомни, че преди половин година доста ясно Светият синод на МПЦ-ОА се обърнал към БПЦ за съдействие за получаване на а
Митрополит Антоний припомни, че преди половин година доста ясно Светият синод на МПЦ-ОА се обърнал към БПЦ за съдействие за получаване на а / БГНЕС

Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ преди половин година взе решение да помогне на Македонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ за вдигане на схизмата.

Това каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред Нова телевизия, който вчера донесе Благодатния огън от Божия гроб. За първи път МПЦ-ОА вчера получи официално Благодатния огън и това стана благодарение на България.

"Посрещнахме на летището представители на Македонската църква – митрополит Иларион на град Щип, който е пратеник на архиепископ Стефан, главата на МПЦ. Дадохме частица от благодатния огън, който да бъде занесен на вярващите в Македония. Това е един акт на решението на Светия Синод, което бе взето, за да поеме протегната ръка на МПЦ за съдействие за уреждане на статута й, т.е. вдигане на схизмата”, каза митрополит Антоний.

Той припомни, че преди половин година доста ясно Светият синод на МПЦ-ОА се обърнал към БПЦ за съдействие за получаване на автокефалност.

"В този тържествен и светъл празник, празник на радостта, пристигнахме в София по благословение на нашия македонски архиепископ Стефан да приемем Благодатния огън официално от Българската православна църква с благословията на българския патриарх Неофит и благодарение на добрата воля на братята архиереи от БПЦ, които показаха любов и подадоха ръка, както и великденска радост да пренесем от тук на македонския народ Благодатния огън“.

Това каза пред Агенция БГНЕС митрополит Иларион, представител на МПЦ-Охридска архиепископия след като взе Благодатния огън от митрополит Антоний. /БГНЕС