Потомци на спасени евреи изградиха мемориал в Бургас

Потомци на спасени евреи изградиха мемориал в Бургас
Потомци на спасени евреи изградиха мемориал в Бургас / БГНЕС

В Бургас бе открит единственият край морето мемориал на благодарността, издигнат от потомци на спасените евреи. Инициативата е жест към всички онези достойни българи включили се в спасяването на българските евреи, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

„Аз съм много щастлива да видят тук толкова млади хора, защото това е най-важният урок, който научаваме. Гледайте на другите, така както гледате на себе си!”, заяви по време на откриването на мемориала Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан Посланик на Държавата Израел.

Мястото на знаковия мемориал е парковото пространство пред часовника до улица „Александровска” в центъра на морския град. Откриването не случайно е днес, в Международния ден на освобождаването от нацистките концентрационни лагери.

„Направихме един инициативен комитет и откриваме днес този мемориал в тяхна памет и в памет на това достойното човешко поведение, като разбира се прекланяме глави в памет на невинните жертви 11 334 от Пирот, Вардарска Македония, Беломорска Тракия, които станаха жертви на най-голямото човешко падение - Холокоста”, сподели Алберта Алкалай, потомка на семейство евреи, които са едни от 300 спасени жители на някогашния бургаски еврейски квартал.

Алберта и до днес си спомня трогателни истории, разказвани от своите близки. „Живи са спомените за всичко, живи са още и хората, които са оцелели, които са помагали. И артефакти има. Сандъците, които са били готови за депортация с 10 килограма личен багаж на човек стоят още в нашето мазе като един страшен спомен. И хубаво е да си стоят, да не се повтаря това нещо, защото хората много бързо забравят уроците на историята и казват, че когато последният оцелял си отиде, започва следващата война”, каза още Алберта Алкалай. /БГНЕС