В Ново село българи и македонци празнуват Деня на храбростта

Посрещнаха президента Румен Радев за Деня на храбростта в Ново село
Посрещнаха президента Румен Радев за Деня на храбростта в Ново село / БГНЕС

Честит празник на Българската армия, г-н президент. С тези думи македонският държавен глава Георге Иванов посрещна българския президент Румен Радев на Военния мемориал в Ново село, предаде репортер на БГНЕС.

Радев заяви, че е много доволен от участието на македонската рота на днешния военен парад в центъра на София. След посрещането му, българският президент се отправи към мемориалния комплекс, където го очакваха няколко стотин души.

Главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия – архиепископ Стефан отслужи заупокойна молитва
Главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия – архиепископ Стефан отслужи заупокойна молитва / БГНЕС

Главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия – архиепископ Стефан отслужи заупокойна молитва на Военния мемориал. На молитвата присъства и митрополит Наум.

Днес в Ново село, Македония се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта. Президентът Румен Радев бе посрещнат на Българския военен мемориал.

Днес в Ново село, Македония се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта.
Днес в Ново село, Македония се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта. / БГНЕС

Той е възстановен и подържан с лични средства на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет” и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

Радев заяви, че е много доволен от участието на македонската рота на днешния военен парад
Радев заяви, че е много доволен от участието на македонската рота на днешния военен парад / БГНЕС

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, стотици граждани, политици, общественици, посланици и дипломати заедно отбелязват Деня на храбростта и отдават почит на падналите по бранните полета български воини. /БГНЕС