Медалистите ни от Балканиадата по математика вече са в София

Доволни от представянето са и шестимата медалисти
Доволни от представянето са и шестимата медалисти / БГНЕС

С 3 златни и 3 сребърни медала се прибира отборът медалисти от 35-ата Балканиада по математика, предаде репортер на БГНЕС.

Между 7 и 12 май в сръбската столица Белград се проведе XXXV-ото издание на Балканската олимпиада по математика. Националният ни отбор се представи отлично, като спечели 3 златни и 3 сребърни медала, а в отборното класиране България за втора поредна година е на първо място. Общият резултат е 230 от възможни 240 точки.

Шестимата участници тази година в отбора са - Константин Гаров, 12 клас, ППМГ Бургас - 36 т. - сребърен медал, Кристиян Василев, 11 клас, ПЧМГ - 38 т., сребърен медал, Атанас Динев, 12 клас, ППМГ Бургас - 36 т., сребърен медал, Кирил Бангачев, 12 клас, СМГ - 40 т., златен медал, Евгени Кайряков, 10 клас, СМГ - 40 т., златен медал, Борислав Антов, 11 клас, СМГ - 40 т.,златен медал.

Pъĸoвoдитeли на отбора на БОМ 2018 са проф. Петър Бойваленков, Станислав Харизанов и чл.-кор. Олег Мушкаров.

„ Доволни сме от представянето”, каза Петър Бойваленков от Института по математика и информатика на БАН, ръководител на отбора. „Много сме щастливи”, не скри Евгени Кайряков. Младият мъж каза, че няма точно определен период, за който са се готвили за това състезание, те просто винаги се готвят. Константин Гаров от Бургас има сребърен медал и на въпроса дали е доволен, отговаря скромно, че е могло и по-добре. И въпреки, че младият мъж мисли, че винаги преди това има някакво притеснение, е категоричен, че в случая се представили много добре.

Пред математическите отбори на България предстоят още Младежката Балканска олимпиада през юни в Гърция, както и Международната в Румъния през месец юли. /БГНЕС