Протест пред Сръбското посолство заради отнемането на паметни плочи

Тук сме да протестираме за отнемането на двете паметни плочи, посочиха протестиращи
Тук сме да протестираме за отнемането на двете паметни плочи, посочиха протестиращи / БГНЕС

По повод отнемането на паметните плочи с имената на жертвите от Босилеградският погром днес се състоя протест пред сръбското посолство в София, предаде репортер на БГНЕС.

Двете паметни плочи са с имената на невинните цивилни жертви от Босилеградския погром, избити на 15-16 май 1917 година в Босилеград и околните села. Плочите са отнети от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград и митническите органи без обяснение и протокол.

Тази година се навършиха 101 години от извършения погром в Босилеградско от четата на сръбския войвода Коста Печанац. В продължение на една година българи от Босилеград направиха две паметни плочи с имената на загиналите българи, се казва в протестното обръщение до посланика. „Обръщаме се към вас, г-н Посланик, с надеждата, че ще направите това наше писмо достояние на Министерството на външните работи на Р. Сърбия и с участието на нашите дипломатически представители в Белград и Ниш ще предприемете стъпки за възстановяване на справедливостта, а именно в центъра на Босилеград трябва да има паметна плоча““, се казва в обръщението до посланика на Сърбия в България.

„Ние сме тук да протестираме за отнемането на двете паметни плочи“, обясни председателят на ДСБ Драголюб Иванчов. В писмото подписано от него се чете: Ние призоваваме в името на жертвите и невинно пролятата кръв, в името на преосмислянето на историческото минало, в името на помирението между Българи и Сърби, в името на мира и сигурността на Балканите и общото ни европейско бъдеще, заедно да поставим паметна плоча с имената на невинните цивилни жертви избити на 15-16 май 1917г. в центъра на Босилеград и това да бъде новото начало на сръбско-българските отношения и ново начало на трайно решаване на проблемите на българите в Западните покрайнини, които да поставят основите на тяхното национално, политическо и културно развитие и европеизирането на Република Сърбия.

Милада Кирова също беше пред сръбското посолство. „Лично на моя дядо седи паметника с надписа какво се е случило, още на един човек пише какво се е случило на 15 май 1917 г., че са убити невинни граждани. Имената на тези хора, гробовете на тези хора не се знаят, искаме една паметна плоча. Ние никого не обвиняваме в тази паметна плоча, просто споменаваме имената им“, каза жената. /БГНЕС