МТ: Министерството не продава плажове, оправомощено е да изиска изменение на кадастралните карти

Плаж/Архив
Плаж/Архив / БГНЕС

Министерството на туризма не продава плажове, а ги управлява и за да го прави, е поискало актуализация на кадастралните карти, заявяват от министерството на Николина Ангелкова по повод публикации в социалната мрежа и медии.

Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра.

Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж, заявяат от МТ в съобщение до медиите.

БГНЕС припомня, че вицепремиерът Валери Симеонов се закани да бъдат съборени емблематични за Слънчев бряг заведения на „Какао бийч”. Според него те са незаконни.

„Онези молове на пясъка в „Слънчев бряг”, които са без проекти, без строително разрешение, ако нещо стане и тези конструкции от огромни метални греди паднат и смачкат 20-30 човека, тогава ще видите какво става. Тогава ще разберете за какво става въпрос и защо съм се фиксирал върху тях. Те са без всякакви проекти”, аргументира се Симеонов.

Ден по-късно министърът на туризма Николина Ангелкова като подчерта, че въпросните заведения са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри.

"Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс „Слънчев бряг”, както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти на „Слънчев бряг”- Юг, включително и петте заведения на Южния плаж на „Слънчев бряг” изцяло попадат в одобрената от мен схема", заяви Ангелкова.

Собствениците на заведенията на плажа заявиха твърдата си позиция, че имат всички необходими разрешителни и отправиха покана към представителите на държавните институции, които искат да ги инспектират, да отидат при тях преди началото на сезона, а не по време на сезона, когато заведенията им са пълни с хора. /БГНЕС