Атанас Железчев: Прокуратурата едва сега подхвана казуса с царските имоти

Царската фамилия може да има претенции в Страсбург единствено върху имота в село Баня. Това коментира за БГНЕС адвокатът Атанас Железчев.

До средата на септември Съдът в Страсбург и държавата трябва да се споразумеят по делото за царските имоти. „Въпросът обаче е какво ще е споразумението, след като досега е доказано, че бившата царска фамилия не притежава документ за нито един имот, от които се водят дела. Една част от тях са построени върху държавни гори, друга част върху държавна земя. Единственият закупен имот от цар Фердинанд е в село Баня, но не е предмет на настоящето дело. Независимо от това аз съм поставил този въпрос пред главния прокурор Сотир Цацаров, Министерски съвет и регионалния министър Николай Нанков“, казва адвокатът и се мотивира, че „съгласно закона от 1947 година се одържавяват всички имоти, притежавани лично или придобито по наследство от членовете на царската фамилия“.

Адвокат Атанас Железчев следи случая с реституирането на всички царски имоти още от 2001 година. През годините е изпращал десетки писма до администрацията на премиера, главния прокурор, парламента, до министрите на регионалното развитие и на правосъдието. В изпратените документи, които се базират на собствено разследване и на статии в медиите. „Делата, които са водени и са приключени досега за дворците „Кричим“, „Сара гьол“, „Бистрица“, установено е, че царската фамилия няма никакви документи за собственост. Обектите са строени върху държавна земя. Още от Римско време е останал принципът, че който е собственик на земята – собственик е и на всичко, построено върху нея, ако няма учредено право на строеж. Никой не е учредявал такова право на царската фамилия“, обясни Железчев. Освен това, според него, всички средства за строителството са отделени от държавния бюджет, а не от царската фамилия.

В началото на този месец по казуса реституирането на двореца в село Баня с писмо е информиран главният прокурор Сотир Цацаров. Преписката е препратена в Специализирания съд. „Да напомня, че през 2007-2008 година бившият главен прокурор Борис Велчев беше издал заповед за проверки и беше установено, че няма извършени престъпления от лицата, издали заповеди за деактуване на тези имоти. Когато обаче съдът реши за двореца „Кричим“, „Сара гьол“, „Царска Бистрица“, оказа се, че са извършени престъпления. Прокуратурата е органът, който трябва да се занимава с въпроса и ако има нарушения – да състави обвинителен акт и да го предаде в съда“, смята адвокат

„До момента Прокуратурата бездействаше по въпроса с царските имоти, не се самосезира и едва сега, когато изпратих първия сигнал за двореца „Врана“, Върховната касационна прокуратура изпрати преписката, в Софийска градска прокуратура. Тя пък изпрати преписката в Специализираната прокуратура, тъй като се касае за особен вид престъпление, извършени от най-висшите длъжностни лица – министри, областни управители и т.н“, обясни хода на случая Железчев.

„Моите очаквания са, че прокуратурата трябва да се произнесе, че има извършени престъпления. В моето последно писмо отбелязах изрично, че Симеон Сакскобургготски придружава лично в Саудитска Арабия премиера Борисов, т.е. той продължава да се отнася към него като към уважаван и близък човек. Препоръчах също по случая да се разпитат всички министър-председатели преди Борисов като се почне от Станишев, който също знае за закононарушенията, но не предприе нищо през 4-годишния мандат“, смята Атанас Железчев. /БГНЕС