Лято 2018 – с по-чиста вода
Лято 2018 – с по-чиста вода / БГНЕС
Лято 2018 – с по-чиста вода

Масирани проверки на Министерството на туризма, регионалната екоинспекция и РЗИ в Слънчев бряг. Лято 2018 г. – с по-чиста вода, е констатацията на екипите, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Всички заведения на северния плаж в курорта Слънчев бряг са заустени в канализационната система. Няма нерегламентирано изхвърляне на мръсни води в морето. Това е трета инспекция на северния плаж от началото на летния туристически сезон. От Министерството на туризма проследиха и дали има указателни табели по плажа, както и свободната зона на плажната ивица.

„63 съвместни проверки са направили РИОСВ Бургас и Варна, с РЗИ непрекъснато проверяваме, те взимат пробите от морето. Ние от друга страна изискахме да се провери дали заведенията които виждаме на територията на морския плаж са заустени и в съответната канализация. Това което установихме е че няма заведения които да имат нерегламентирано заустване,” каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Инспекторите на РЗИ извършват регулярни проверки на водата на всеки две седмици, уточниха от РЗИ Бургас. Извънредни проверки обаче се правят винаги, когато има подадени сигнали, каквито наскоро имаше в град Обзор.

„Пробите които са изследвани са 222 от началото на годината, проверени са 83 плажа, 47 зони за къпане. В тези 47 зони за къпане, които са определени, всъщност ние сме установили в 48% отлично качество на водите, и в останалите 52% сме установили добро качество”, каза д-р Георги Паздеров, началник на РЗИ Бургас.

Той уточни, че четирите плажа, които през отминалия сезон бяха отбелязани от инспекторите като „задоволителни”, вече са с по-добро качество. Това означавало, че в черноморските води има по-малко бактерии „ешерихия коли” и „ентеро коки”.

Миналото лято по това време от еконспекцията имаха десетки сигнали за преливащи канализационни системи с мръсни води на редица хотели. През зимните месеци обаче по този проблем било работено.

„Започва модернизацията на пречиствателната станция с модернизация на Приморско и Китен, така че за следващото лято ще е прекрасно. Това лято е добре, няма превишаване”, каза инж. Тонка Атанасова, началник на РИОСВ Бургас. /БГНЕС