Европейската нощ на учените в обсерватория, кораб и влак

Европейската нощ на учените започна още от сутринта и се провежда в над 50 града и села, в обсерватория, на кораб, във влак… из цяла Европа пък събития има едновременно в над 300 града, предава репортер на БГНЕС.

В теснолинейката Септември-Добринище учени разказваха интересни неща от професиите си на пътуващите. Във Варна пък Институтът по океанология организира посещение на научно-изследователския кораб „Академик”.

В София, Античният комплекс „Сердика” се превърна в място за наука и иновации. Химични експерименти, летящи дронове, роботи и възможността да се изсвири гамата на банани бяха част от атракциите, които привличаха интереса на деца и възрастни.

На една от масите е Павел Николов от студио „Млад художник”, който привлече вниманието на децата. „Ще научим децата да правят закачливи играчки, в които съчетаваме науката, изкуството и спорта. След това победителят ще може да си направи медал с формички от мъфини, а накрая ще направим молекулите на водата, кислорода и др.”, заяви за БГНЕС Николов.

Сред атракциите срещаме и децата. Те се включиха повече от активно във всички предизвикателства и се потопиха в магията на науката.

„Тук съм, защото е интересно. Най-много ми харесаха роботите”, каза Мия Лицова.

„Интересно ми е да науча разни нови неща, изкуството и как се правят всички тези страхотни неща”, добави 7-годишната Габи Димитрова.

Химични експерименти, летящи дронове, роботи и възможността да се изсвири гамата на банани
Химични експерименти, летящи дронове, роботи и възможността да се изсвири гамата на банани / БГНЕС

За БГНЕС зам.-кметът по култура Тодор Чобанов заяви, че събитието е част от културния календар на Столичната община и се провежда за четвърти път с тяхна подкрепа.

„Акцент в нашите усилия е да насърчим младия човек да се занимава с наука, със знание и да избере професия, свързана с толкова важни за обществото насоки. Тази година мрежата в града се разшири, те вече са 19. В това число имаме и по-особени места като Зоопарка, където се извършва научно-изследователска дейност, Природен парк „Витоша”, много висши училища”, разкри богатството на програмата Чобанов.

Гради Градев, който е един от организаторите, заяви за БГНЕС, че тазгодишното издание, освен с по-голям обхват предлага и по-богата от всякога програма.

„До 22 часа тук ще има много демонстрации, които ще са интересни както за децата, така и за възрастните. Химични експерименти, летящи дронове. Тук децата ще разберат как да прокарат метален шиш през балон без да го спукат. Но целта тук не е просто забавление, а да събуди интереса на младите хора към изучаването на науката”, заяви Градев.

Той каза, че събития се провеждат също така в изследователските лаборатории в Медицинския университет, ТУ, София Техпарк, ХТМУ, а в Минно-геоложкия университет освен лабораториите ще има и научно казино. Обсерваторията в Борисовата градина също приема посетители, както и Институтът по етнология и фолклористика на БАН, клуб „Терминал 1” и др.

Античният комплекс „Сердика” се превърна в място за наука и иновации
Античният комплекс „Сердика” се превърна в място за наука и иновации / БГНЕС

„Освен всичко казано дотук в рамките на инициативата ще има и онлайн програма, която ще продължи до по-късно заради часовата разлика с Лондон. Тя ще започне около 21:30 часа от Националния природо-научен музей в Лондон. Там учени ще се състезават в т.нар. „зала на славата”. Това е една игра на думи, чиято крайна цел е да намери млади учени, които увлекателно да говорят за науката”, каза Градев. /БГНЕС