По отношение на производство, страната ни заема 14 позиция сред страните от Стария континент
По отношение на производство, страната ни заема 14 позиция сред страните от Стария континент / БГНЕС
Безглутенова и антиоксидантна бира - очакван хит на пазара

Тенденция в консумацията на бира е, че все повече любители се оттеглят от мътната и търсят продуктите с кристалния светъл цвят. Силно охмелените бири започват да отстъпват на класическите малцови пива със силно изразен характер и вкус. Това коментира за БГНЕС изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова по повод есенното издание на Националната бирена академия.

Специален гост на събитието е изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция Джон Брауер. Пред бранша той сподели последни тенденции в пивоварната индустрия.

Новите тенденции в асортимента през следващата година е създаване на безглутеново пиво или с повишени антиоксидантни характеристики, разкри още Радомирова. Нейните очаквания са да се увеличи делът и асортиментите на безалкохолните и нискоалкохолните бири.

Сред най-чаканите новини от страна на индустрията тя разкри, че се очаква да излезе сборник с над 400 метода за изследване и окачествяване на различните етапи в пивоварното производство. Специализираното издание, наречено още Аналитика, ще бъде с абонамент онлайн. За пивоварите ще има на разположение изключително много стандарти. Без този труд ние не можем да изпием една капка пиво“, обясни Радомирова.

Ивана Радомирова  и Джон Брауер
Ивана Радомирова и Джон Брауер / БГНЕС

Ивана Радомирова отчете още, че според последната статистика на Европа, запазваме 13-та позиция по обем на консумация спрямо миналата година. По отношение на производство, страната ни заема 14 позиция сред страните от Стария континент. В сравнение с миналата година отчитаме растеж в класацията.

"Едно от нещата, като тенденция се забелязва във всички европейски държави, е, че се появяват все повече пивоварни. Това е добре, защото дава голям избор на потребителя. Пред специалистите споделих, че въпреки огромното разнообразие – хмелът остава като много популярна суровина, използва се не само за горчивина, но и за аромат“, коментира за БГНЕС Джон Брауер.

Като труда тенденция в производствения процес той открои, че все повече пивовари отделят внимание на бистротата на продукта. Дори по-малките пивовари отделят огромни инвестиции в системи за филтриране, защото се убедиха, че си оправдават вложените средства, а техните бири се търсят, коментира още изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция. /БГНЕС