С лозунги „Не на въздушния геноцид!“ хората настояват властите да предприемат спешни законодателни промени
С лозунги „Не на въздушния геноцид!“ хората настояват властите да предприемат спешни законодателни промени / БГНЕС
Няколко столични квартала на протест заради мръсния въздух

Жителите на няколко квартала в София излязоха на протест заради мръсния въздух, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки недоволни от качеството на въздуха в столицата се събраха пред сградата на Министерството на околната среда и водите, където призоваха да бъдат взети спешни мерки за решаването на проблема. Първоначално участие бе заявено от жители на „Овча купел“, „Западен парк“ и „Красна поляна“, но към тях се присъединиха хора от „Орландовци“, „Люлин“ и др.

С табели „Искаме ефективни мерки за чист въздух!“ и „Не на въздушния геноцид!“ те настояват властите да предприемат спешни законодателни промени, както и да засилят проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщите и строителните обекти за нерегламентирано изгаряне на гуми и отпадъци, както и проверките за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

БГНЕС припомня, че мъгли с високо съдържание на прахови частици продължават да измъчват жителите на София и десетки по-големи градове в страната. Най-голямата стойност на замърсяване на въздуха в София бе отчетено на 4 декември, когато с решение на Столична община се въведе „Зелен билет“ като стимул на столичани да оставят автомобилите си и да се качат на градския транспорт. Буферните паркинги на метрото също бяха безплатни. /БГНЕС