В София се провежда дискусията: „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“
В София се провежда дискусията: „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“ / БГНЕС
Теодор Стойчев: Фалшивите новини разколебават вярата ни в демокрацията

Фалшивите новини и дезинформацията разколебават нашата вяра в демокрацията и участието на избори. Понякога това постига своята цел.

Това заяви ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, предаде репортер на БГНЕС.

Стойчев откри провелата се в София дискусия на тема: „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“, на която експерти в областта очертаха предизвикателствата пред които сме изправени в борбата срещу това явление.

„За европейските институции това е тема от изключителна важност, защото е нещо, с което се сблъскваме непрекъснато през годините – фалшивите новини и информацията, целенасочено стремящи се да засегнат престижа на ЕС и нашата вяра в европейския проект“, смята Стойчев.

Според него заради дезинформацията много от положителните инициативи на ЕС минават през публичното пространство през „изкривен ъгъл“. За пример той даде излязлото в българска медия заглавие „Европейският парламент взема чипса на децата“, а новината, реално стояща зад него, е гласуваната от ЕП резолюция за насърчаване на програмата за здравословно хранене на подрастващите. „Нещата така бяха поднесени, че в крайна сметка излиза само негативния аспект на цялата новина. Реалността много силно беше деформирана. През годините тази тенденция се засили“, смята Теодор Стойчев.

Той припомни, че един от основните проблеми, свързан с фалшивите новини, се корени във факта, че те са често споделяни в социалните мрежи, които им осигурява достъп до широк кръг потребители. Според него хората трябва често да говорят за „хигиена на използване на различни информационни канали“, за да могат по-добре да се правят с подобни предизвикателства в контекста на кампанията за европейските избори през месец май тази година.

Модератор на дискусията бе журналистът и водещ на „120 минути“ Светослав Иванов. „Във виртуалното пространство става все по-опасно. Има много хора, които се борят с това да ни втълпят какво да мислим, как да мислим, борейки се нашия избор, и в живота и в политиката“, каза той при откриването на форума. Според него в навечерието на предстоящите европейски избори се очертават две основни картини. Първата е свързана с преувеличени заплахи от популистки движения, а втората – с непредсказуеми събития, които ще окажат влияние върху разпределението на политическите сили в Европа.

„Аз лично не се наемам да прогнозирам какво ще се случи на тези европейски избори. Само знам, че ще са много интересни. Знам, че ще са белязани от сериозни дебати, политически сблъсъци, аргументи, но и от много фалшиви новини, с които ще бъдем залети. Не само в България, но и в цяла Европа“, аргументира се Светослав Иванов.

Сред най-интересните презентации на форума бе на Анели Ахонен от Европейската служба за външна дейност. Заедно с други експерти тя работи върху платформата EUvsDisinfo, пред участниците на форума тя говори по темата: „Как да се борим с дезинформацията от Русия – гледната точка на ЕС“. Сам Джефърс, основател на WhoTargetsMe, направи презентация на тема: „Целевото таргетиране в съвременните избори – довод за по-голяма прозрачност“, а за „Ваксиниране на потребителите на новини срещу дезинформацията“ говори Марайе Аренце, образователен кординатор. Интерес предизвика и казаното от Крейг Дауйър за ирландския референдум за абортите. /БГНЕС