Проф. Герджиков: Не може неграмотни да определят управлението в държавата, както и такива да ни управляват

Професорът иска образователен ценз и за тези, които гласуват, и за тези, които избираме.
Професорът иска образователен ценз и за тези, които гласуват, и за тези, които избираме. / БГНЕС

Партиите нямат намерение да се борят с купуването на гласове, иначе щяха да премахнат номерата в бюлетините. Това казва пред в. „24 часа” проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005 г.).

Според Герджиков трябва да има образователен ценз и за тези, които гласуват, и за тези, които избираме - не може неграмотни да определят как да се управлява държавата, както и такива да ни управляват. „Винаги съм бил привърженик на образователния ценз, защото не искам неграмотни хора да определят как да се управлява държавата ни. Защо не спазва основното си конституционно задължение да учи до 16 г. и да получи поне основна грамотност. И той, и държавата обаче не зачитат конституцията, все едно е lex imperfecta (несъвършена правна норма) и я заобикалят и нарушават непрекъснато. Не мога да се примиря с това - в ХХI век държавата ни да допуска да имаме стотици хиляди неграмотни и още толкова полуграмотни”, казва проф. Герджиков.

На въпроса защо в листите влизат хора с присъди, които дори бият заради неудобни въпроси, Герджиков отговаря така: „Това е също слабост на законодателя ни, който е изключително либерален. Ние се засилихме от едната крайност - като тоталитарно общество, в другата - като решихме, че демокрацията е някакъв особен вид свободия и правата на всички граждани трябва да бъдат спазвани до такава степен, че независимо дали си престъпник или не, трябва да имаш същите права като съвестен гражданин. Какво е това ограничение - само ако си под запрещение (поради слабоумие или душевна болест) или изтърпяваш наказание лишаване от свобода, само тогава не можеш да се кандидатираш било за депутат, било за общински съветник или кмет. Ами тези, които са осъдени на пробация? Те могат?! Ами тези, които са рецидивисти и са изтърпели множество присъди? И те могат! Излезли са на свобода и са се превъзпитали, така ли? Много моля, не искам тези хора да ме управляват и да определят бъдещето ми”.

Според проф. Герджиков образованието е сведено до най-ниските равнища от Освобождението насам, системата е станала порочна и дълбоко сбъркана. „Даскалът, попът и кметът са били най-тачените в селото. Сега даскалът е на дъното на социалната таблица. Как учениците да го имат за авторитет, след като самото общество не му дава на нужното признание?”, пита Огнян Герджиков.

По повод внесения проект за промяна на Конституцията той коментира, че това е мимикрия - не са същинските, необходими промени. „Много шум се вдигна за тази съдебна реформа, а се оказа, че внесоха по-скоро козметични текстове, отколкото нещо сериозно”, смята проф. Герджиков. Според него истинска реформа може да се направи само от Велико народно събрание, а не от този парламент.

Що се отнася до президентските избори, според Герджиков има 2 варианта за това кой да бъде следващия държавен глава – Симеон Сакскобургготски или акад. Стефан Воденичаров. „Ако България има нужда от слаб президент - аз съм насреща”, казва още Герджиков.

В заключение той добавя, че за съжаление, само чудо може да върне Шумахер и НДСВ към нормален живот. /БГНЕС