България засилва финансовата помощ за страните от Западните Балкани и Черноморския регион

2,1 млн. лв. планира да отдели България през 2018 г. за финансирането на проекти за развитие в страните от Западните Балкани.
2,1 млн. лв. планира да отдели България през 2018 г. за финансирането на проекти за развитие в страните от Западните Балкани. / БГНЕС

2,1 млн. лв. планира да отдели България през 2018 г. за финансирането на проекти за развитие в страните от Западните Балкани. Това се посочва в средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ, която правителството е приело в началото на август, предаде репортер на БГНЕС.

За 2016 г. помощта, която правителството отпуска е 1,6 млн. лв.

“България остава ангажирана с европейската и евроатлантическата интеграция на тези държави (страните от Западните Балкани-бел.ред.) и ще продължи да оказва съдействие при процесите на демократични реформи, защитата на правата на човека, укрепването на върховенството на закона, на гражданското общество, на пазарната икономика”, пише още в документа. От 1 млн. лв. на 1,8 млн. лв. се предвижда да увеличи правителството помощта и за страните от Черноморския регион.

Макар да намалява помощта си за развитие за страните от Азия и Близкия Изток, правителството тази година предвижда да отпусне 1,1 млн. лв. “Тежкото положение в редица от страните от Близкия Изток и Северна Африка в резултат на продължаващите кризи, имащи косвени последици и върху страната ни, налагат нуждата от отделяне на внимание на региона. България ще се ангажира с инициативи, спомагащи за борбата с първопричините на конфликтите и произтичащата от тях миграция”. Това са част от аргументите за финансирането на проекти, които са свързани с двустранната помощ, които държавата ни ще предостави. България има амбициите да предоставя експертна помощ по изграждането на административен капацитет и демократични институции в нуждаещите се държави.

От средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ, която страната ни е длъжна да оказва в рамките на членството си в редица международни организации и съюзи, включително ООН, ЕС, ОССЕ, става ясно, че България сериозно изостава по отношение на размера на вноската си.

Съгласно поетия ангажимент, още с присъединяването си към Европейския съюз, България, подобно на останалите нови членки, следва да се стреми да достигне нива от 0.33% от брутния национален доход, пише още в документа. Към момента обаче България поддържа постоянно ниво на предоставяните средства за помощ за развитие в размер на едва 0.09% от БНД. За да опита да отговори на това изискване, към 2019 г., страната ни възнамерява да вдигне вноската си на 81 млн. лв., при 60,5 млн. за настоящата година. /БГНЕС