Борисов: Мирът на Балканите е мир за България

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов / БГНЕС

Договорът за добросъседство и приятелство между България и Република Македония, който подписахме със Зоран Заев, е един от малкото случаи в историята, когато две балкански държави без посредник и външен натиск се договарят да решат своите проблеми. Това заяви по БНТ министър-председателят Бойко Борисов.

„Мисля, че и македонският народ узря за Договора за добросъседство. Те се увериха, че ние се отнасяме към тях с най-топли чувства. Искаме те да са стабилни, да празнуваме заедно празниците и те да не бъдат повод за кавги. Ние бяхме храбри със Зоран Заев и заедно се поклонихме на паметниците на цар Самуил в София и на паметниците в Скопие. Веднага след подписването на Договора на 1 август той беше приветстван от външните министри на Европейския съюз, Германия, САЩ и много други страни. Това е един от малкото пъти, когато балкански държави без посредник и натиск се договарят“, подчерта Борисов.

Той заяви, че не очаква промяна на курса в Македония след приключване на българското председателство. „След местните избори в Македония, които бяха спечелени категорично от Зоран Заев, това беше един вот на хората в Македония в подкрепа на политиката за членство в ЕС и НАТО“, добави Борисов.

Премиерът заяви, че благодарение на дипломацията и фактите, които е имал шанса да представи на водещите лидери в ЕС като канцлера Меркел, президента Макрон, премиера Рюте, те единодушно са подкрепили София за налагане на темата за Западните Балкани в европейския дневен ред. В резултат на тази дипломация е и провеждането през май на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, чийто домакин е София.

Борисов подчерта, че България е натоварена с голяма отговорност за съдбата на страните от Западните Балкани, които трябва да бъдат приобщени към Европейския съюз. Той се обяви за нормализиране на отношенията в Турция, особено в светлината на мигрантската криза. „По една тема сме си казали „Да“ и това е за мигрантската криза. Нашата граница е една от най-добре охраняваните“, каза той и добави, че „България сме длъжни да имаме добри отношение с всички съседи“.

Борисов очаква изключително напрегнати 6 месеца за България по време на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз. За тези шест месеца вътрешните проблеми няма да бъдат сложени на пауза. Борисов също така заяви, че не е подразнен от предстоящия вот на недоверие. Той отбеляза, че откакто е на власт, парите за здравеопазване са се увеличи 3-4 пъти. Ако преди неговото управление са се давали 1 милиард лева, сега се отпускат по 3-4,5 милиарда лева.

"Нямам за какво да воювам с президента Радев, но той взима страна и говори с думите на БСП и Корнелия Нинова. Това не е честно", каза Борисов.

Той подчерта, че идеята за ревизията на приватизацията не е насочена срещу никого, но е трябвало да се види генезисът. "Имаме гарантирано независими органи", каза премиерът, коментирайки действията на КОНПИ срещу Иво Прокопиев, като по този начин отхвърли обвиненията, че става дума за разправа.

"Делян Пеевски е депутат от ДПС. По темата за Пеевски хората, които трябва да говорят са Мустафа Карадайъ и Ахмед Доган" , заяви Борисов, отговаряйки на въпрос на водещия какво място заема народният представител от ДПС.

"Парите са обществени, правителството само преразпределя тези пари. Сложихме най-много за образование, в инфраструктурата също" , заяви Борисов, но добави, че винаги ще има недоволни. Той посочи, че в момента има 4% икономически ръст, под 6% безработица. Според Борисов думите на Доган трябва да се тълкуват в посока, че в момента опозицията не е подготвена да управлява и ако се опита да го свалят, много скоро ще се провалят и Борисов отново ще се върне на власт. Лидерът на ГЕРБ припомни, че БСП и ДПС са минавали вече по този път по времето на управлението на Пламен Орешарски през 2013-2014 г.

"ГЕРБ издържа толкова години, защото всеки виновен си отива. Това е разликата между нас и БСП", каза премиерът. "Това, което ще ми дава стабилност през 2018 г. е да продължим да градим. Мирът на Балканите е мир за България. Ще поискам от Европа да спрем с лицемерието по отношение на Турция. Трябва да направим с тях едно споразумение и да разберем по определени въпроси, като мигрантите и други", категоричен е Борисов. /БГНЕС