Радев: Просперитет може да има само, когато има сигурност и стабилност в региона ни

С президента Вуянович се обединяваме около позицията, че просперитет може да има само, когато има сигурност и стабилност в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев след среща с държавния глава на Черна гора Филип Вуянович, предаде репортер на БГНЕС.

„България оценява високо усилията, които Черна гора полага за европейска интеграция. Приветстваме Черна гора за успехите, които тя бележи в пътя по европейската си интеграция. Тя представлява добрият пример на Западните Балкани как една държава може да предприема дълбоки, сериозни реформи и как може да постига по-добро бъдеще за себе си и съседите си“, каза в словото си Радев.

„С президента Вуянович се обединяваме около позицията, че просперитет може да има само, когато има сигурност и стабилност в нашия регион. Обсъдихме широк спектър от въпроси, касаещи двустранните ни отношения. Много важно за тях е да имаме активен диалог на най-високо ниво“, категоричен бе той.

Радев коментира, че и двамата с Филип Вуянович не са доволни от нивото на двустранния стокообмен и туристическия обмен. Затова щели да работят за по-голямата свързаност на региона – транспортна, енергийна, дигитална. „За нас е изключително важно гражданите ни да могат да пътуват по-добре, по-често и по-свободно. Най-важна е комуникацията между гражданите ни. От тук ще се засилят всички контакти, касаещи бизнес, образование и култура“, посочи българският държавен глава.

Румен Радев уточни, че двамата са обсъдили и въпросите на сигурността, защото без нея няма инвестиции и общи икономически проекти. „Приветствам усилията и присъединяването на Черна гора към НАТО миналата година. Същинската интеграция отнема дълъг период от време и в това отношение България е готова да работи съвместно с Черна гора, да споделя опит и да помага“, заяви още президентът. /БГНЕС