Македония ратифицира договора с България

Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов подписват документа на 1 август 2017 г.
Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов подписват документа на 1 август 2017 г. / БГНЕС

С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора Договора за добросъседство и приятелство между Република Македония и България, предаде репортер на БГНЕС. Документът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че „договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. Той определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

В днешното заседание не взимат участие депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ. Според наблюдатели причината за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на факта, че управляващите изчакваха промяната в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в парламента, след като те обявиха бойкот на заседанията. Причината за бойкота бе, че политици от ВМРО-ДПМНЕ бяха арестувани по искане на прокуратурата заради тяхното участие в погрома срещу парламента от 27 май 2017 г.

Поздравявам парламента на Република Македония, който ратифицира днес Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. С това те показаха, че желанието ни да изградим модерни, европейски отношения на приятелство и доверие е общо, каза българският премиер Бойко Борисов.

Ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния диалог, който нашите две правителства започнаха още миналата година в Скопие с подписването на този договор и на девет документа за сътрудничество в Струмица по време на съвместното заседание на двете правителства, припомни Бойко Борисов.

Както сме заявявали многократно, европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на Република България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС, каза още българският министър-председател.

Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония.

Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен.

Ратифицирането на документа е историческа стъпка, с която се потвърждава волята на нашите две страни да продължат усилията си за изграждане на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности, отбелязва в писмо председателят на Народното събрание Цвета Караянчева до македонския си колега Талат Джафери. Тя изрази своята увереност, че договорът ще даде импулс за развитие на сътрудничеството и приятелството между България и Македония във всички области.

В писмото до своя македонски колега Цвета Караянчева припомня, че на 27 юли 2017 г. Народното събрание прие единодушно декларация в подкрепа на подписването на договора и по този начин потвърди широкия политически консенсус и категоричното желание за отваряне на нова страница в отношенията между двете страни. България ще продължи да подкрепя усилията на Македония за интеграция в ЕС и НАТО, отбелязва тя и посочва, че основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, което страната ни пое преди дни, е интеграцията на страните от Западните Балкани.

Снимка от 20 юни 2017 г., когато министър-председателят на Република Македония Зоран Заев пристигна за среща с президента Румен Радев
Снимка от 20 юни 2017 г., когато министър-председателят на Република Македония Зоран Заев пристигна за среща с президента Румен Радев / БГНЕС

Държавният глава също даде висока оценка на ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от парламента в Скопие. С това завършват процедурите и се открива пътят за влизането в сила на този най-важен за двустранните отношения политически документ.

Договорът, който е резултат от дългогодишните усилия на дипломати и държавници, отваря нова европейска страница в двустранните отношения. Влизането в сила на този международен акт идва в момент, в който България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Това има огромно значение за българо-македонските двустранни отношения и дава силен сигнал за позитивните развития на Балканите, които доближават региона към Европа, в контекста на приоритетите на българското председателство, казва президентът Румен Радев.

Президентът призова за стриктно изпълнение на условията, заложени в договора, както и за стартирането на всички проекти, които той ще направи възможни, в името на благоденствието на гражданите на двата близки народа. /БГНЕС