България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп транспорт

България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп транспорта
България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп транспорта / БГНЕС

България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп транспорта. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер на БГНЕС.

Споразумение ще бъде подписано и за най-важните проекти, които се отнасят и за регионалното министерство.

„Разбираме се прекрасно и имаме общи цели и задачи, които трябва да извървим със Сърбия. Сърбия вече има одобрени инфраструктурни проекти. Има финансиране за проекта от Ниш до границата, обясни Московски.

„От българска страна за проекта София-Драгоман е разделен на две части. За едната част има осигурено финансиране. „Може би в рамките на следващите три години, ако бъдат изпълнени успешно проектите, ще имаме железопътна свързаност между двете държави“, заяви още Ивайло Московски.

От своя страна регионалният министър Николай Нанков поясни, че един от основните приоритети е изграждането на скоростен път между София и сръбската граница. „Целта ни е 2018 г. да се стартират тези 32 км на скоростния път, които да приключат в рамките на две години и половина“, обясни Николай Нанков.

Вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович коментира, че в момента има забавяния на границата от 2 часа и половина, а за пътникопотока – около час и половина. „Така че това е един много важен въпрос, с който трябва да се занимаем, дискутирахме го днес. С държавите, които са извън ЕС, Сърбия има един общ граничен пункт, а с държавите от ЕС няма как да имаме един такъв, но трябва да разговаряме с Европейската комисия и да се направят определени стъпки“, каза Михайлович.

Тя подчерта, че Сърбия е особено щастлива, че България работи по проекта за пътя до границата. „Миналата година от наша страна открихме около 200 км от Белград до Ниш. Особено се радвам и за това, че уговорихме рамката на споразумението за железопътния и водния транспорт. Ние с България сме в много добри политически отношения, имаме добри икономически връзки и само от нас зависи да ги направим още по-добри. За нас е радост, че България председателства ЕС, защото всички на Балканите имаме общи цели“, каза още Михайлович.

Сръбският вицепремиер подчерта, че за сръбската страна Ниш - Димитровград е най-важният проект, който през тази година ще започне да се реализира. След 2 дни се подписва договор за финансирането му, който е 265 млн. евро за реконструкция, модернизация, както и околовръстният път около Ниш. Другият проект е газопроводът Ниш - Димитровград, за него се говори повече от едно десетилетие. Вече всичко това е договорено и финансирано от европейските фондове за около 60 млн. евро“, обясни тя.

Не на последно място Михайлович коментира и темата за членство на Сърбия в Европейския съюз. „Позицията на Сърбия е за членство в ЕС, за да може целият регион да функционира и да бъде свързан, да преодолее всички останали проблеми. Сигурна съм, че всички държави на Западните Балкани, които са членки на ЕС, могат да ни помогнат по отношение на свързаността. Разбира се има някои политически причини, поради които някои страни не са в ЕС“, каза още Зорана Михайлович. /БГНЕС