Жаблянов: БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка

Жаблянов: БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка
Жаблянов: БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка / БГНЕС

БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото беше партията която води въоръжената борба срещу фашизма и монархо-фашизма в България. Това заяви Валери Жаблянов от БСП в декларация от името на групата по повод Деня за почит към жертвите на комунизма – 1 февруари, предаде репортер на БГНЕС.

На 1.11.1943 г. е подписан секретният протокол на Московската конференция от външните министри на СССР, САЩ и Великобритания, в чиято 18 точка е записана декларация за отговорността на хитлеристите, за извършените техни зверства и за политическата отговорност на фашизма, обясни Жаблянов.

В тази декларация изрично е уточнено, че не засяга въпросите за главните военни престъпници, престъпленията, които не са свързани с определена географска територия и които ще бъдат наказани със съвместно решение на правителствата на съюзниците.

По време на Кримската конференция ръководителите на трите съюзнически държави – СССР, САЩ и Великобритания, провела се от 4 до 11 февруари 1945 г. препотвърждава решението на Московската конференция, а след нея министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил заявява: „най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни заедно с главните престъпници в момента, в който бъдат хванати”.

По време на същата конференция изявлението на Йосиф Сталин е „Моля, преди разстрела, настоявам все пак да бъдат съдени”.

„Решението за Нюрнбергския процес, както и за процесите, които са проведени в Европа, извън територията на Германия, е взето от международните органи и конференции на съюзниците. Домашните интерпретации на бивши общински и градски кметове на борбата срещу фашизма трудно ще бъдат разбрани извън границите на местата, които са управлявали”, каза още Жаблянов.

Той предложи с едноминутно мълчание да бъдат почетени и жертвите на фашизма, разстреляните партизани. Председателят на парламента Цвета Караянчева напомни, че денят е за почит на жертвите на комунизма. /БГНЕС