Теменужка Петкова ще депозира оставката си

Теменужка Петкова ще депозира оставката си
Теменужка Петкова ще депозира оставката си / БГНЕС

Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Петкова каза, че не иска да има съмнение по повод сделката за продажбата на ЧЕЗ.

Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката, заяви Петкова.

Тя категорично отрече да е кума на лицето Гинка Върбанова, която ръководи фирмата, закупила ЧЕЗ.

Знаете, че това е процедура, проведена от чешката държава, българската държава няма никакво отношение към този процес, заяви Петкова. Тя добави, че българската държава има съответното законодателство, институции, които оттук нататък ще кажат своята тежка дума.

„Това, че чешката държава е избрала определена компания, не означава нищо, оттук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от КЗК, КФН и КЕВР. Разбира се, ДАНС абсолютно в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията, с всички тези възможности за това тази компания да осъществява своята дейност съобразно националното законодателство, съобразно изискванията за сигурност, тъй като тук става въпрос за стратегическа инфраструктура, за енергийна сигурност”, подчерта Петкова.

На въпроса дали е кума на Гинка Върбанова, Петкова отговори, че още миналата година имало въпроси от журналисти, когато се завъртяло в публичното пространство, че такава фирма, с тази дама участва в процедурата.

„Аз тогава казах, че тези хора ги познавам, познавам ги от последните 20 години, но не съм им кума. Така, че тези хора аз ги познавам и понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и някакви… да има изобщо поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Аз разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи в такава една такава ситуация, при най-малкото съмнение за някакви проблеми или за някакви евентуално влияния, въздействия, аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Затова аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение”, отбеляза още Теменужка Петкова.

[i]В четвъртък чешката компания взе окончателно решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България". Тя се ръководи от Гинка Върбанова. [/i]

В парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще очаква завръщането на Борисов от Брюксел и решението ще се обсъжда на Коалиционен съвет.

Цветанов каза, че Петкова няма роднински отношения Върбанова. Не знам да има роднински отношения, каза Цветанов.

Ще излезем с достойнство от тази ситуация, заяви Цветанов.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не е запознат с решението на Петкова, въпреки че и двамата бяха в парламента. /БГНЕС