Московски: Концесията на жп гара в Пловдив е един много добър пример

Московски каза, че ползите за държавата са фиксирана концесионна такса плюс процент от приходите
Московски каза, че ползите за държавата са фиксирана концесионна такса плюс процент от приходите / БГНЕС

Отдаването на Централна жп гара в Пловдив на концесия е един много добър пример за публично-частно партньорство, като ангажимент на концесионера е да направи инвестиции в размер на 12 милиона лева. 7 млн. лева вече са инвестирани в проекта.

Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски при откриването на реставрираната Централна жп гара в Пловдив. На церемонията присъства и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Московски каза, че ползите за държавата са фиксирана концесионна такса плюс процент от приходите, а след изтичането на концесията собствеността остава на държавата, съобщи БНТ. В гарата е изграден изключително модерен център за видеонаблюдение, от който се следи целия район около гарата, включително и подлеза. Този център е предоставен на МВР, там вече работят петима служители, каза министър Радев.

Сградата, която е паметник на културата и е строена в началото на миналия век по проект на виенски архитекти, претърпя цялостна реставрация, продължила една година, за да може днес да заблести в своята първоначална красота. Всичко е правено на базата на стари снимки и стари проекти намерени във Виена, за да може да бъде направена така както е била преди. Запазени максимално са стоманените конструкции, възстановени са покривите и навесите, възстановена е и царската чакалня, а полилеите са ремонтирани в Англия.

Пловдив придобива все по-голяма важност като транспортен мултимодален възел за държавата, каза още Ивайло Московски. Той добави, че освен възстановената жп гара, Национална компания железопътна инфраструктура /НКЖИ/ е на финала на подготовката на фаза 1 от проекта за жп възел Пловдив, който е на стойност 100 милиона лева и касае повдигане на коловозната инфраструктура при преминаването на влаковете през града, а това значително ще облекчи придвижването в града. Според него до месец и половина предстои и подписването на договора с избрания концесионер за летище Пловдив.

Министър Радев подчерта, че благодарение на активното участие на общината е изградено и видеонаблюдение, което е свързано с областната дирекция. По този начин се осъществява контрол не само в периметъра на гарата и автогарата, но и в подлезите. Петима служители работят на място и осъществяват непрекъснатото наблюдение на района. Министър Радев припомни, че във връзка с годишните отчети на областните дирекция на МВР в страната, той проведе редица срещи и разговори с представителите на местната власт. Вътрешният министър изрази задоволство от постигнатото ниво на комуникации между институциите и посочи, че част от обсъжданите въпроси са обхващали именно изграждането на системите за видеонаблюдение, както и възможността за полицейско присъствие в малките населени места. По думите му тези срещи са изключително полезни и в аванс съобщи, че предстои в понеделник подобен формат и в Перник.

Вътрешният министър Радев коментира и идеята за възможността кметове на малки населени места да сключват договори с охранителни фирми за опазване на имуществото на общината. Това не е лоша практика, посочи той с уточнението, че въпросът е в баланса. Фирмите могат да отиват и да помагат там, където е необходимо. Те по никакъв начин не отнемат функциите на полицията, която в крайна сметка си върши работата. От друга страна охранителната дейност се развива от години, тя не е от вчера и би могло да бъде използвана в помощ на полицията.

Двамата министри инспектираха и строителните дейности в района на отбивката за летището на Пловдив. Проектът Лот 6, съфинансиран от община Пловдив, стартира в началото на август миналата година. Очаква се той да приключи до края на годината. Разширението обхваща общо 10.700 км път Пловдив – Асеновград. /БГНЕС