Петкова: Същинските разговори за Турски поток тепърва предстоят

Петкова: Същинските разговори за Турски поток тепърва предстоят
Петкова: Същинските разговори за Турски поток тепърва предстоят / БГНЕС

Най-голямата новина от срещата на Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва е трасето от Турски поток да минава през България. Ако се стигне до реализацията на проекта, ще бъде изграден 10-километров участък от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция Странджа. Това разясни в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, която беше изслушана в ресорната комисия, предаде репортер на БГНЕС.

„Сами разбирате, че няма как от една среща президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започната да чертаят трасета. Тепърва ще започнат конкретните разговори на експертно ниво, разбира се при спазването на европейските изисквания”, отбеляза Петкова. Според нея с проекта за разклонение на Турски поток, България ще запази водещата си позиция на енергийната карта на Европа.

„Разговорите, които проведоха президентът Путин и премиерът Борисов бяха в изключителен конструктивен диалог, прагматичен подход и от двете страни. Стана въпрос, че отношенията ни са поставени на изключително пазарни условия”.

Запитана дали има конкретна договореност под формата на документ, енергийният министър заяви, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по проекта от думата на Путин.

Енергийният министър съобщи още, че на 27 юни предсрочно ще бъде завършена и пусната в експлоатация българо-турската газова връзка. /БГНЕС