На Бургас са наложени финансови корекции по ОП „Развитие на човешките ресурси“

На община Бургас е наложена финансова корекция в размер на 3008,80 лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това заявява министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Става дума за програмния период от 2007 до 2013 г. Корекциите са наложени по проект, по който общината е бенефициент - „Общинско социално предприятие Морски знаци-Бургас. Нови възможности в подкрепа на социалното включване“. По него са изплатени 245 332,43 лв.

Причината за наложената корекция са пропуски при избора на изпълнител на процедурата /за 2 358,67 лв./. В резултат на извършената проверка от Сертифициращия орган – Национален фонд са наложени още 650,13 лв. глоба. При преглед на отчетната документация по окончателното искане за плащане е установено, че са верифицирани разходи за двама от членовете на екипа за организация и управление на проекта, които са същевременно служители на Общината. По закон те не могат да получават допълнителни възнаграждения по процедурата, уточнява социалният министър в отговор на депутатско питане.

Бисер Петков посочва, че през посочения период по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в черноморската община са реализирани 6 проекта на обща стойност 2 251 228 лева. Целта на повечето от тях е да създадат по-благоприятни възможности за живот на децата и младежите с увреждания /на стойност 505 462,12 лв./, както и да подобрят социалните услуги за децата в риска чрез разкриването на център за настаняване от семеен тип /на стойност 146 236, 76 лв./ и др. /БГНЕС